“Het is die stuwende energie waardoor ik steeds weer enthousiasme voel”

Enthousiaste, gemotiveerde mensen. Van die mensen die energie uitstralen en zich betrokken voelen. Die nét even dat extra stapje zetten. Aan de buitenkant is het niet lastig om motivatie bij mensen te herkennen. Herken jij het ook bij jezelf?

Intrinsieke motivatie

“Het is ‘iets’ wat mij energie geeft.” “Als ik de tijd vergeet en op ga in waar ik mee bezig ben.” “Als ik lekker in mijn vel zit op het werk.” De beschrijvingen die mensen geven als ze worden gevraagd naar hun intrinsieke motivatie liggen nogal uit elkaar maar hebben gemeen dat mensen ‘gedrevenheid’ tonen om hun werk uit te voeren. Intrinsieke motivatie valt als volgt te omschrijven: het is de stuwende energie die ervoor zorgt dat je steeds opnieuw weer het enthousiasme voelt om je in te zetten.

Maar wat is het dan wat je intrinsiek motiveert op het werk? Per persoon verschilt dit, maar dit speelt een rol:

  • Wat jou intrinsiek motiveert op het werk, heeft te maken met door jou zelf ervaren belang van jouw werk.
  • Als je voelt dat wat jij doet er werkelijk toe doet, voelt het alsof je een wezenlijke bijdrage levert. Dit kan om een bijdrage voor jouw team, jouw organisatie of zelfs om een bijdrage op maatschappelijk niveau gaan.

Wat de basis is voor het ervaren van intrinsieke motivatie? Als je werkt vanuit jouw drijfveren. Lees meer hierover in onze whitepaper!