Omslag op de arbeidsmarkt

Zet in op gemotiveerde mensen!

Arbeidspotentieel benutten op krappe arbeidsmarkt

Deskundigen voorspellen dat we als maatschappij langdurig met de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt te maken zullen hebben; er is te weinig instroom voor specifieke banen. Tegelijkertijd is er een flink onbenut arbeidspotentieel (1,2 miljoen mensen). Dit zijn parttimers en werklozen, maar ook re-integrerende mensen. En kijk eens in jouw eigen organisatie: heb jij echt goed zicht op het potentieel van jouw huidige personeelsbestand? Misschien zijn er wel medewerkers die niet alleen in functies kunnen maar ook willen groeien. Kortom: anders naar mens en werk kijken is hard nodig! Hiervoor kun je werken met hun drijfveren. 

Meer weten over werken met drijfveren?

Bel of mail ons.

Antilopestraat 20
1338 EE Almere

T: 036 – 54 65 243
E: office@profiledynamics.nl

Bel mij terug

Gemotiveerde mensen op de werkvloer: hoe weet je wat mensen drijft?

Het kan lastig zijn om zicht te krijgen op de kwaliteiten en de drijfveren van mensen omdat lang niet iedereen dit zelfinzicht heeft (1) en daarbij het ook niet voor iedereen makkelijk of gewoon is om hierover in gesprek te gaan (2). Vaak reageren mensen daarom vooral op het zichtbare gedrag van elkaar en is het lastig om elkaar te begrijpen en in te spelen op elkaars kwaliteiten. De onderstaande afbeelding maakt dit duidelijk, kijk maar.

Mensgericht leiderschap: de optimale werksituatie bieden aan medewerkers

Als je bereid bent je te verdiepen in dat wat jouw mensen nodig hebben, bied je mensen de kans om vanuit motivatie te werken. Door te onderzoeken wat er in de werksituatie aangepast kan worden, kun je met kleine en grotere veranderingen duurzame effecten teweegbrengen. Medewerkers zijn vitaal, gemotiveerd en ze ontwikkelen zich als een natuurlijk gevolg.

Kijk maar eens naar de volgende zaken hieronder.

  • Aansturing: als je begrijpt of jouw medewerker meer resultaat-, taak-, of mensgericht aangestuurd wenst te worden, helpt dit de samenwerking en communicatie te verbeteren.
  • Taken: als je snapt welke voorkeursdrijfveren mensen hebben, kun je nog meer laten werken met de kwaliteiten die daarbij horen. Bijvoorbeeld ordelijk en gestructureerd werken (blauwe drijfveer), praktisch en resultaatgericht werken (oranje drijfveer), actiegericht en daadkrachtig werken (rode drijfveer).
  • Samenwerkingen: als je beter begrijpt door welke bril mensen kijken en welke kwaliteiten zij hebben, kun je de rollen en taken in teams nog beter verdelen. Zo komen mensen meer tot hun recht.
Praktijkvoorbeeld: de werknemersreis van Bart

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In de whitepaper lees je hier meer over. We laten dan ook een praktijkvoorbeeld zien. Bart is monteur bij een installatiebedrijf. Zijn leidinggevende werkt met de drijfveren, kwaliteiten en waarden van Bart en biedt hem de mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Wil jij weten wat dit Bart en zijn leidinggevende oplevert? Download de whitepaper snel!

Meer weten? Download de whitepaper
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Medewerker Profile Dynamics

Wil jij je team of organisatie verbeteren?

Heb jij specifieke aandachtspunten waar je naar wilt kijken? Laten we contact hebben.
We vertellen je graag meer over de diverse toepassingen en instrumenten.

Neem gerust contact op