Intrinsieke motivatie brengt je verder

Intrinsiek gemotiveerde medewerkers halen meer voldoening uit hun werk. Ook geven ze het werk meer betekenis én zorgen ze voor een betere werksfeer. Daarbij presteren deze medewerkers beter en lopen zij minder risico op uitval door ziekte. Kortom: ze brengen de organisatie verder.

Intrinsieke motivatie en drijfveren

Als je mensen vraagt om te omschrijven wat intrinsieke motivatie is, krijg je verschillende antwoorden: “Het is ‘iets’ wat mij energie geeft”, “Als ik de tijd vergeet en op ga in waar ik mee bezig ben”, “Als ik lekker in mijn vel zit op het werk”.

Die beschrijvingen liggen nogal uit elkaar. Toch hebben ze ook iets gemeen: mensen noemen de gedrevenheid waarmee ze hun werk uitvoeren. Intrinsieke motivatie is volgens ons de stuwende energie die ervoor zorgt dat je steeds opnieuw weer het enthousiasme voelt om je in te zetten.

Meer weten?

Download onze whitepaper

“Gemotiveerde mensen geven extra betekenis aan teams en organisaties, door hun enthousiasme en betrokkenheid. Ze brengen zichzelf én de organisatie verder.” — Hans de Jong en Wilma Kuipers. Oprichters van Profile Dynamics

Drijfveren als basis voor intrinsieke motivatie

Drijfveren zijn de basis voor iemands intrinsieke motivatie. Hoe meer jouw taken, jouw werkomgeving en de manier van samenwerken passen bij jouw drijfveren en behoeftes, hoe groter je gemotiveerdheid. Wij baseren ons hierbij op de theorie van de Amerikaanse onderzoeker Clare W. Graves.

Hij omschreef zeven intuïtief herkenbare drijfveren (waardenstelsels) die de basis vormen van ons denken en handelen en die ook tot uitdrukking komen in de cultuur van de organisatie waar we werken. Deze waardenstelsels zijn later door oud-Graves studenten Beck en Cowan (Spiral Dynamics) met kleuren aangeduid. Bekijk de afbeelding rechts en lees hier meer over de methode en de afzonderlijke drijfveren.

Hoe je meer intrinsiek gemotiveerd kunt raken

Als je weet wat jouw drijfveren zijn, ontdek je wat echt bij je past op verschillende vlakken. Hoe beter de aansluiting tussen het werk en jouw persoonlijkheid, hoe groter je intrinsieke motivatie. Met andere woorden: jouw motivering wordt in hoge mate bepaald door een samenspel tussen jouw voorkeursdrijfveren.

Drijfveren spelen op taak-, omgevings- en samenwerkingsniveau. Als je inzicht krijgt in de factoren die jou op deze drie niveaus kunnen motiveren, heb je een krachtige sleutel in handen om jouw eigen intrinsieke motivatie te versterken.

Iemand die bijvoorbeeld zeer blauw gedreven is, heeft behoefte aan een omgeving met een duidelijke hiërarchie, waar gewerkt wordt volgens orde en structuur. Een geel gedreven persoon heeft juist behoefte aan vrijheid om creatief en analytisch te kunnen werken.
Hoe word jij gedreven? En waar heb jij behoefte aan? Wat motiveert jou?

Meer weten over intrinsieke motivatie?

Download de whitepaper over intrinsieke motivatie (PDF)!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aan de slag: een stappenplan

  1. Ontdek jouw eigen drijfveren met een analyse. Wat is jouw profiel? Welke voorkeursdrijfveren heb jij? Lees hier hoe wij je daarbij kunnen helpen.
  2. Krijgt inzicht in jouw unieke combinatie van behoeftes, vanuit jouw drijfveren.
  3. Begin met het onderzoeken van de mogelijkheden om veranderingen door te voren in jouw werksituatie. Ga nog meer doen wat bij je past!

Tip! Wil je als werkgever aan de slag met dit onderwerp? Check onze nieuwste whitepaper!

Kun je mensen motiveren? Bestaan er verschillende soorten motivatie? En hoe kun je mensen de kansen bieden om zo gemotiveerd mogelijk te werken? Lees meer in onze whitepaper ‘Werkgever, zet de mens in de werknemer op nummer 1’. Klik hier.

Medewerker Profile Dynamics

Wil jij je team of organisatie verbeteren?

Heb jij specifieke aandachtspunten waar je naar wilt kijken? Laten we contact hebben.
We vertellen je graag meer over de diverse toepassingen en instrumenten.

Neem gerust contact op