Anders denken en werken op de krappe arbeidsmarkt

Nog 30 jaar personeelstekort? Kom nu in actie en zet jouw werknemers op nummer 1

Een tunnel die niet open kan door personeelstekort, treinen die uitvallen: het personeelstekort is nijpend. Als je alles bij elkaar optelt, dan heb je het over een ontregeling, ontwrichting zelfs, van de samenleving, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University. Hij ziet de vergrijzing als een belangrijke oorzaak van die problemen. “Zeker in sectoren waar relatief veel oudere mensen werken, die dus binnen afzienbare termijn met pensioen gaan, worden de problemen steeds groter. Denk maar aan de politie.”

Er zal anders om moeten worden gegaan met mens en werk. Meer werk automatiseren bijvoorbeeld en werk anders verdelen. Maar ook: parttimers meer uren laten werken en zij-instromers en arbeidsmigranten kansen bieden. Bron: RTL Nieuws.

Werknemers binden en boeien

Ga er maar aan staan als werkgever: nieuwe mensen vinden is lastig en er is een grens aan wat je qua werk kunt automatiseren of herverdelen. Wat belangrijk is, is dat je jouw mensen blijft binden en boeien. Zorg dat je juist in gesprek blijft met je mensen, dat je oog hebt voor de uitdagingen zoals werkdruk. En blijf ze kansen bieden om zich te ontwikkelen.

Mensgericht leidinggeven

Daarvoor is het goed om je te verdiepen in wat mensen niet alleen te bieden hebben qua bekende competenties, maar juist ook te focussen op hun soft skills. Waar krijgen zij energie van? Wat motiveert ze? Wat zijn hun waarden?

Je kunt op een toegankelijke en praktische manier hierover in gesprek gaan door je te verdiepen in hun drijfveren en te onderzoeken wat zij nodig hebben. Lees daar hier meer over.