Hoe drijfveren in organisaties werken?

Waarom we doen wat we doen

Wat zijn de innerlijke drijfveren van mensen? Als we dat weten, hebben we een belangrijke sleutel in handen om:

 • mensen te motiveren,
 • ze meer voldoening te geven in hun werk,
 • de sfeer te verbeteren en
 • hun betekenis voor de organisatie te vergroten.
ijsbergmodel

Het hier getoonde ijsbergmodel van McClelland laat zien hoe onzichtbare drijfveren de basis vormen van onze opvattingen en waarden en tot uiting komen in zichtbaar gedrag.

Meer weten?

Bel of mail ons.

Antilopestraat 20
1338 EE Almere

T: 036 – 54 65 243

Bel mij >

“Maatwerk is een vereiste voor een succesvol samenspel in werk. Geen organisatie, afdeling, functie en mens is hetzelfde.”

— Pascal, lector Procesinnovatie & Informatiesystemen aan de Hogeschool Utrecht.

Weten wat de wetenschappelijke
achtergrond is van onze producten?

De waardenstelsels van Graves

De Amerikaanse docent psychologie dr. Clare W. Graves onderscheidde zeven intuïtief herkenbare waardenstelsels die het denken en doen van mensen bepalen. Wij hebben elk van deze drijfveren een kleur gegeven:

 • Turkoois: zoekt rust door relativering in het besef dat alles met elkaar samenhangt
 • Geel: wil doorgronden hoe het zit en komt met nieuwe en verrassende ideeën
 • Groen: zoekt sociale verbinding in harmonie
 • Oranje: wil zich bewijzen in competitie met anderen
 • Blauw: zoekt naar zekerheid binnen een systeem van ordening en structuur
 • Rood: streeft naar autoriteit en hecht aan daadkracht en snelheid
 • Paars: zoekt veiligheid en geborgenheid.

De drijfveren ontwikkelen zich in een spiraal die pendelt tussen individueel en meer omgevingsgericht. Zo is men in de paarse groep veilig en geborgen, maar als individu onzichtbaar. Hieruit ontwikkelt zich de rode behoefte om zich te onderscheiden en respect te verdienen met macht en kracht, hetgeen leidt tot agressieve chaos die beteugeld moet worden met blauwe orde en structuur, en zo verder. In deze hiërarchie worden de eerdere drijfveren begrepen door de latere, maar omgekeerd is dat niet zo.

Drijfveren en motivatie: onderzoek van McClelland

McClelland heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen motivatie en prestaties. Het blijkt dat motivatie een doorslaggevende rol heeft als het gaat om presteren. Uitgaande van een voldoende en vergelijkbaar kennisniveau, zijn mensen met motivatie meer gedreven in hun werk. Ze hebben hierdoor meer energie, leveren meer output en kosten werkgevers minder geld doordat zij minder risico lopen op ziektes als burn-out. Het loont dus om te investeren in gedreven personeel.

Een voorbeeld uit de praktijk

Je kunt nog beter een onervaren hotelreceptioniste achter de balie van een autobedrijf plaatsen, dan dat je een monteur vraagt om baliewerkzaamheden te doen.

Waarom? De receptioniste zonder kennis over auto’s, zal vanuit haar drijfveer om dienstverlenend en gastvrij te werken met mensen energie en positiviteit uitstralen. De monteur heeft vakkennis, maar zal hier meer moeite mee hebben omdat zijn drijfveer qua dienstverlening ergens anders ligt: het repareren van de auto’s van de klanten.

People Looking Choosing at Colleagues Photo

Toepasbare instrumenten

Wij hebben de genoemden wetenschappelijke inzichten toepasbaar gemaakt door praktisch inzetbare instrumenten te ontwikkelen. Wij bieden een toolkit voor organisaties waarmee zij door middel van analyses inzicht krijgen in de drijfveren van hun mensen, hun teams en hun organisatie.

De instrumenten zijn inzetbaar voor:

 • Verbeter de samenwerking tussen mensen door wederzijds inzicht en begrijp in elkaars drijfveren.
 • Voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.
 • Taken/taakverdeling. Passen de taken bij de drijfveren van de medewerkers? Of zijn er taken die beter anders verdeeld kunnen worden?
 • Het verbeteren van motivatie, duurzame inzetbaarheid en burn-out. Medewerkers die gemotiveerd zijn, hebben meer energie en lopen minder risico op uitval.

Wil jij je team of organisatie verbeteren?

Heb jij specifieke aandachtspunten waar je naar wilt kijken? Laten we contact hebben.
We vertellen je graag meer over de diverse toepassingen en instrumenten.

Neem gerust contact op