Hybride werken vraagt om een ander type leiderschap.

Hybride werkvormen zijn niet meer weg te denken. Het is daarom essentieel voor organisaties om de kansen en uitdagingen rondom hybride werken aan te pakken om hybride werken succesvol te implementeren. Wanneer hybride werken op een goede – en voor het personeel duidelijke manier – wordt ingebed heeft de organisatie vele voordelen voor zowel medewerkers als de organisatie zelf.

Hiervoor is het belangrijk voor organisaties om de juiste balans te vinden tussen fysiek en op afstand werken en het meest belangrijke: rekening te houden met de concrete behoeften en voorkeuren van hun medewerkers. Dat lukt het beste als managers begrijpen wat het is wat mensen motiveert, wat ze drijft.

Hybride werken vraagt namelijk om een ander type leiderschap.

Weet wat er speelt,
weet waar de valkuilen liggen.

Je mensen optimaal hybride laten samenwerken levert veel op.

 • De mensen die willen en kunnen thuiswerken, waarderen de vrijheid en flexibiliteit, dat is goed voor hun motivatie!
 • Kunnen thuiswerken, kan helpen bij het vinden van een goede werk-privé balans.
 • En daarnaast zijn er andere voordelen: mensen hebben minder reistijd, lagere reiskosten en zijn lagere kosten voor kantoorruimtes.

Toch blijkt uit recent onderzoek dat Nederlandse organisaties nog steeds uitdagingen ondervinden om hybride écht te laten werken.

 • 65% van de managers in Nederland geeft aan dat ze meer willen doen om verandering in hun team te realiseren, maar niet de juiste invloed of middelen ter beschikking te hebben. En meer dan de helft (56%) van de managers is out-of-touch met de werkvloer.
 • 61% van de managers maakt zich zorgen over de productiviteit van hun mensen. Ze zijn bang dat medewerkers minder productief werken sinds de introductie van het hybride werken. En dit terwijl 81% van de werknemers juist aangeeft even productief of productiever te zijn.

Hybride werken vraagt om een ander soort leiderschap.

Ruim 43% van de managers geeft aan het lastig te vinden om cohesie op de werkvloer te creëren. Hoe ga jij om met de bijbehorende management uitdagingen en implementeer je hybride werken succesvol binnen je team?

Download onze whitepaper

Wij hebben 3 tips om hybride werken succesvol te implementeren.

Waar de een de gezelligheid met collega’s mist, ontbeert de ander de structuur en de vertrouwdheid van de dagelijkse kantoorroutine. En wat te denken van de thuiswerkplek: lang niet iedereen heeft een rustige werkplek waar het werk op afstand kan worden gedaan.

Weet jij wat jouw mensen nodig hebben? Onderzoek laat zien dat persoonlijke drijfveren een belangrijke rol spelen bij de mate waarin we ‘werken op afstand’ omarmen en daarmee succesvol implementeren binnen je team of organisatie. Wanneer je hiermee aan de slag gaat:

 • begrijp je welke behoeften voor mensen belangrijk zijn en wat ze motiveert;
 • wat voor aansturing het beste werk en hoe je het best met ze kunt communiceren individueel en in teams;
 • hoe hun werksituatie optimaal ingericht kan worden: thuis en/of op kantoor.

Tip 1. Stuur mensen drijfveergericht aan

Onderzoek hoe mensen gedreven zijn en wat voor aansturing ze van jou nodig hebben. Bijvoorbeeld taak-,resultaat- en/of of juist mensgericht.

Tip 2. Verbeter de communicatie

Als je beter begrijpt:

 • hoe de ander denkt en reageert vanuit persoonlijke drijfveren,
 • en als je ook concreet hebt welke vormen van communicatie voor wie in welke situatie het meest geschikt zijn,

dan heb je een belangrijke sleutel in handen.

Tip 3. Optimaliseer werksituaties en werk aan inrichting

Niet alleen is helder beleid over hybride werken in organisaties nodig, juist de vertaling naar de unieke individuele werksituaties is ook heel belangrijk.

 • Wie laat je voor wat en wanneer thuiswerken? En wie laat je voor specifieke taken en meetings juist op kantoor werken?
 • Hoe richt je de werkplekken in? Heb je flexplekken voor hybride werkende medewerkers? Waar moet je rekening mee houden?
 • En voor wie zijn vaste werkplekken op kantoor juist wel een aanrader?

Leidinggeven aan thuiswerkende werknemers

Iedereen heeft een eigen bril waarmee hij/zij de wereld bekijkt. En iedereen heeft een uniek pakket van behoeftes aan zaken in de werksituatie. Hoe meer deze behoeftes vervuld worden, hoe meer werkplezier, energie en motivatie mensen ervaren. Deze behoeftes kunnen nogal verschillen: denk alleen al aan zaken als behoefte aan sociaal contact, wijze van aansturing en manieren van samenwerken. Het is voor medewerkers en leidinggevenden soms lastig om deze behoeftes helder te krijgen.

Dat vraagt allereerst om een mensgerichte houding van jou als leider. Wat nodig is, is om inzicht te krijgen in dat in wat er speelt op het niveau van drijfveren. Weet jij wat de drijfveren van jouw medewerkers zijn? Uit onderzoek van TNO en Profile Dynamics blijkt in ieder geval: wil je mensen tot hun recht laten komen? Dan is het nodig dat je je in ze verdiept en dat je bereid bent maatwerk te bieden. Want er is helaas geen one size fits all oplossing.

Wat je wel kunt doen hebben we vertaald naar een whitepaper waarin we uiteenzetten hoe jij effectief leiderschap kunt inzetten binnen jouw organisatie. We hebben een aantal interessante inzichten aangevuld met concrete acties en een volledig stappenplan voor het werken met drijfveren.

Download de whitepaper

Whitepaper: Hybride werken, here to stay

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Medewerker Profile Dynamics

Wil jij je team of organisatie verbeteren?

Heb jij specifieke aandachtspunten waar je naar wilt kijken? Laten we contact hebben.
We vertellen je graag meer over de diverse toepassingen en instrumenten.

Neem gerust contact op