Jouw mensen hybride aansturen? 3 tips voor jou!

Ook al hebben we door de coronacrisis flinke praktijkervaring met het hybride werken opgedaan, wil dat nog niet zeggen dat we ook echt klaar zijn voor het hybride blijven samenwerken op de lange termijn. Voor medewerkers is het lang niet altijd duidelijk wat het beleid is en wat de richtlijnen van hun organisatie zijn met betrekking tot hybride werken. Binnen teams kunnen nogal wat verschillen zijn qua werksituaties van mensen. En managers blijken zoekend te zijn; hun leiderschap is veranderd nu zij met nieuwe uitdagingen te maken hebben in dit hybride tijdperk. Organisaties en hun leiders staan dan ook op een kantelpunt, een nieuwe fase is aangebroken waarbij het gaat om het effectief en duurzaam inrichten van hybride werksituaties. Vragen die spelen zijn: hoe kun je ervoor zorgen dat mensen en teams zo optimaal mogelijk kunnen samenwerken in hybride vorm en op kantoor? En: hoe optimaliseer je individuele werksituaties zo dat mensen het beste kunnen presteren op kantoor en thuis? Kortom: hoe krijg je inzicht in wat mensen en teams nodig hebben om goed samen te werken in dit hybride tijdperk?

Begrijpen wat mensen drijft. Waarom? En hoe?

Wat nodig is, is maatwerk leveren vanuit mensgericht leiderschap. Dat kun je doen door je te verdiepen in dat wat jouw mensen drijft, motiveert en ze tot gedrag aanzet: hun drijfveren.

Als mensen kunnen werken en samenwerken op een manier die prettig voor ze is, voelen ze zich vitaler en meer gemotiveerd. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig om concreet te hebben wat hun individuele behoeftes zijn en wat behoeftes in teams zijn. Je kunt hier op een praktische en effectieve manier inzicht in krijgen door je te verdiepen in drijfveren en vervolgens naar drie concrete zaken te kijken: welke aansturing hebben mensen nodig? Wat is nodig om werksituaties te verbeteren? En hoe kan de communicatie effectiever worden gemaakt? We hebben een whitepaper over dit onderwerp geschreven met een praktisch stappenplan voor jou. Hieronder vind je vast een voorproefje:

  • Stap 1. Welke aansturing hebben mensen nodig?

Wie van jouw medewerkers heeft behoefte aan:

• een specifieke taakgerichte aansturing (blauw en/of paarse drijfveer),
• resultaatgerichte aansturing (rode/oranje/gele drijfveer,
• een mensgerichte aansturing (groene drijfveer) of juist een combinatie?

Lees onze whitepaper voor alle tips met betrekking tot drijfveergericht aansturen!

  • Stap 2. Hoe communiceer je effectief?

En wat is nodig om elkaar goed te begrijpen: hoe kun je het beste met ze praten? Welke concrete zaken zijn belangrijk om te weten zodat je effectief met jouw mensen kunt communiceren? En hoe ga je om met het verschil tussen fysieke en online communicatie?
• Paars gedreven mensen ontvangen instructies bij voorkeur vaak liever fysiek in plaats van online, terwijl voor geel gedreven mensen dit niet uitmaakt. Het is belangrijk dat mensen zich gerustgesteld voelen. Zij zijn loyaal en plichtgetrouw en willen graag bijdragen aan dat wat nodig is. Wat zij dan moeten doen en hoe, dat horen ze graag van jou. Het is belangrijk dat je ze regelmatig fysiek ontmoet, dat heeft te maken met hun behoefte aan geborgenheid en hun sterke loyaliteit.

• Bij mensen met de oranje drijfveer is verstandig om vooral duidelijk te maken wat je van ze verwacht qua resultaten. Communiceer vooral praktisch en doelgericht zodat zij niet onnodig veel informatie hoeven te verwerken die minder relevant is.

• Bij mensen met de gele drijfveer is het zaak de kaders helder te communiceren. Zo kunnen zij hun denkkracht optimaal inzetten zo tot goed doordachte oplossingen te komen. Zonder heldere kaders, kunnen zij zich verliezen in complexiteit, chaotisch werken én kan hun werk mogelijk iets minder goed afgestemd raken op dat wat nodig is.

Ook communicatietips krijgen voor de andere drijfveren? Download de whitepaper!

  • Stap 3. Inrichting

Hoe richt je werkplekken in? Er is nogal wat veranderd nu kantoren niet meer 100% bezet zijn. Mogelijk zijn er meer flexplekken, maar… dit is lang niet voor iedereen zo ideaal. Waarom?

• Paars- en blauw gedreven medewerkers, hebben vaak een voorkeur voor een vaste plek. Dit geeft ze een fijn en rustig gevoel, terwijl rood/oranje en/of geel gedreven mensen het geen enkel probleem vinden om op een flexplek te werken.

• Een geel gedreven medewerker kan in feite overal werken. Het kan een valkuil zijn dat deze persoon daardoor veel thuiswerkt. Een risico is dat het bewaken van de kaders en het afstemmen van het werk, mogelijk wat verzwakt raakt. Daarom is het goed om regelmatig naar kantoor te komen. Dit is ook nodig voor inspiratiesessies; dit heeft een geel gedreven persoon nodig om nieuwe inzichten op te doen en zo tot slimme oplossingen voor complexe uitdagingen te komen. Voor deze persoon is een flexplek prima voor de eigen taken. Voor de inspiratiesessies is het nodig om een ruimte te hebben met alle faciliteiten voor brainstormsessies.

Je hebt al flink wat tips gekregen. Wil je alle tips en tricks? Download de whitepaper!