(Be)houd jouw mensen!

Krapte op de werkvloer: mensen herplaatsen en werken met stagiaires

We horen dagelijks het nieuws over de krapte op de arbeidsmarkt. Nu.nl vroeg twintig grote werkgevers zoals ING, NS, Achmea, KPN en PostNL naar het aantal werknemers dat ze hebben, hadden én zouden willen hebben. Conclusie: “Eén ding hebben ze gemeen: als het even kan, laten ze niemand meer de deur uitlopen.” Bron: Nu.nl. Wat kun jij doen om jouw mensen te houden? Dat lees je in deze blog!

Bij PostNL spelen ze snel in op de vele veranderingen. Zo krimpt de hoeveelheid post, maar groeit de hoeveelheid pakketten. De organisatie wordt aangepast aan de vraag. Dit betekent dat mensen herplaatst worden als ze op een plek niet meer nodig zijn. PostNL staat daar niet alleen in: ook bij de andere bedrijven wordt aangegeven dat “per saldo geen banen meer verdwijnen en dat gedwongen ontslagen al helemaal niet aan de orde zijn.”

ASML zet stages in als ‘wapen’ in de strijd tegen om werknemers. Per jaar hebben ze een paar honderd stagiaires waarvan een groot deel blijft werken bij deze werkgever. Ook laten ze MBO-leerlingen via leer-werkprogramma’s in de cleanroom werken, waar de chipmachines in elkaar gezet worden.” De praktijk slaat heel goed aan en je hoopt ook dat zij blijven”, zegt Monique Mols. Bron: Nu.nl.

Binden en boeien

Als je weet wat mensen motiveert om bij je te willen blijven komen én blijven werken, heb je in deze tijd goud in handen. Toch is dat nog niet zo simpel. Voor ieder mens verschilt dit namelijk. Dat heeft te maken met de drijfveren van werknemers. Werk zou niet alleen op het niveau van taken moeten matchen. Het gaat juist ook om het ervaren van gedeelde waarden in de organisatie en in teams. Je wilt voelen dat wat je doet nodig is en gewaardeerd wordt. Daarbij is effectieve en prettige onderlinge communicatie een belangrijke factor; als je elkaar niet begrijpt, ontstaan er gemakkelijk spanningen en onbegrip wat weer ten koste gaat van het werkplezier.

Kortom; als de baan en de omgeving aansluit bij iemands drijfveren, ontstaat motivatie als een logisch gevolg. Hoe dat zit?

  • Als je werk doet dat aansluit bij jouw waarden, voel je dat je energie besteedt aan dingen die voor jou van belang zijn. Als je vervolgens kunt werken op een manier die bij je past, werkt dat motiverend.

Soms zit dit in de taken zelf, maar soms gaat het ook het doel of het effect van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld: een groen gedreven (mensgericht) persoon die graag anderen wilt helpen, werkt in de thuiszorg. Het geeft deze persoon een fijn gevoel dat ze haar cliënten even wat aandacht kan geven terwijl zij ze ondersteunt met dingen die zij zelf niet meer kunnen zoals bijv. het huishouden. Het daadwerkelijke schoonmaken is niet iets wat ze pers se geweldig vindt; het is wat het betekent voor de cliënten, het helpen, dat ze zo fijn vindt.

  • Als samenwerkt op een manier die aansluit bij jouw behoeftes, voelt samenwerken niet als belasting of als energievreter; het hoort gewoon bij jouw werk en afhankelijk van jouw drijfveren kun je het nuttig, effectief, inspirerend of gezellig vinden om dit te doen.

Zo kan een zeer oranje gedreven persoon samenwerken zien als nodig om tot resultaten te komen. Als de uitkomst van een meeting tot resultaten geleid heeft en er weer stappen gezet kunnen worden, is deze persoon tevreden. Bij een groen gedreven persoon kan een samenwerking ook juist een moment zijn om weer even samen te zijn en te genieten van de onderlinge sfeer. Bij een geel gedreven persoon kan een samenwerking juist als motiverend en stimulerend worden ervaren als er nieuwe ideeën ontstaan: een samenwerking kan zorgen voor het ervaren van meer inspiratie.

  • Als jouw werkomgeving bij jou past, voel je je op je gemak; je kunt jezelf zijn.

Dit heeft te maken met de organisatiecultuur. Passen jouw waarden, maar ook jouw werkwijze en communicatiestijl bij die van de omgeving? Je hoeft niet op elkaar te lijken om het goed te hebben in een organisatie. Wel is zo dat als je erg verschilt van de mensen in jouw omgeving en er weinig tot geen overeenkomsten zijn qua drijfveren en waarden, het lastig is om waardering te voelen voor bepaalde zaken. Als een geel gedreven persoon met een passie voor innovaties werkt in een traditionele omgeving, kan dit gaan schuren. Deze persoon kan het benauwend vinden dat mensen niet graag dingen willen veranderen, terwijl het in de ogen van deze medewerker juist geweldig is om met nieuwe ontwikkelingen de organisatie zich te laten ontwikkelen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wil je meer weten? Download onze whitepaper!