Arbeidsconflicten voorkomen door betere communicatie

Arbeidsconflicten voorkomen? Verbeter de communicatie op de werkvloer

Ieder mens denkt en werkt anders: we hebben allemaal onze eigen perceptie, ons eigen wereldbeeld en eigen waarden die voor ons belangrijk zijn. Het lastige is dat we deze dingen van elkaar vaak niet weten. Lang niet iedereen is hier namelijk bewust mee bezig en het is voor veel mensen dan ook niet iets waar (makkelijk) over gesproken wordt. Mensen reageren dan ook vooral op elkaars waarneembaar gedrag zoals communicatie en non-verbale communicatie. Zo ontstaat gemakkelijk miscommunicatie en irritatie. Logisch, want het kan een uitdaging zijn om elkaars gedrag te begrijpen als je elkaars onderliggende waarden en drijfveren niet kent. Het goede nieuws is dat er een manier is om op een praktische en toegankelijke wijze hierop in te spelen. Lees daarover in deze blog!

Miscommunicatie en stress op de werkvloer

Als mensen elkaars gedrag niet goed begrijpen, kan dit leiden tot miscommunicatie. Spanningen en stress in teams zijn een logisch gevolg. Als de werkdruk daarbij ook nog eens hoog is en mensen al minder kunnen hebben, heb je het recept voor een situatie waar niemand op zit te wachten: een conflict. Gelukkig zijn veel kleinere conflicten op te lossen door met elkaar in gesprek te gaan, maar in sommige gevallen loopt het toch spaak en ontstaat er een arbeidsconflict. De kosten van zo’n conflict kunnen hoog zijn, maar liefst rond € 27.000. Het duurst zijn de exitkosten (als een werknemer de organisatie verlaat) en de verzuimkosten (als een werknemer – tijdelijk – niet kan werken). Bron: Arboned.

Het is daarom raadzaam om het verbeteren van de communicatie in teams hoog op jouw prioriteitenlijstje te zetten. Hier kun je namelijk snel en effectief op inspelen, vandaag al! Heel belangrijk nu andere externe factoren zoals de aanblijvende krapte op de arbeidsmarkt, voor steeds meer structurele uitdagingen en langdurige hoge werkdruk zorgt.

Zet in op stresspreventie en verbetering van de communicatie op de werkvloer

Communicatie verbeteren op de werkvloer: het lijkt simpel, maar dat is het niet. Niet alleen omdat we elkaars onderliggende drijfveren en waarden niet makkelijk (her)kennen, maar ook omdat sommige mensen het lastig vinden om te praten over zaken als irritaties en spanningen terwijl anderen juist graag op redelijk directe wijze zeggen waar het op staat. Daarom is het fijn om op een meer neutrale manier te kunnen praten over dit soort onderwerpen, zodat er een sfeer ontstaat waarbij mensen zich meer op hun gemak voelen om zich te uiten. Hiervoor kun je werken met drijfveren. Hoe dit werkt? Dit zijn handige stappen.

1. Verdiep je in wat drijfveren zijn. Leer jouw eigen voorkeursdrijfveren kennen, begrijp beter wat bij jou energie en motivatie geeft en wat je weerstand en/of spanning oplevert.
2. Krijg ook inzicht in de verschillen tussen jouw drijfveren en die van anderen. Begrijp beter vanuit welke perceptie en waarden andere mensen communiceren.
3. Ga met elkaar in gesprek en benoem de gedeelde waarden en gedeelde doelen.
4. En maak inzichtelijk dat het begrijpelijk is dat er spanningen zijn, gezien de situatie en de verschillende drijfveren van mensen. Dit laatste is belangrijk: er is geen oordeel. Er is geen goed of fout.
5. Bespreek samen waar jullie als team naartoe willen en wat hiervoor nodig is: als team en voor de verschillende mensen met verschillende drijfveren.
6. Ga aan de slag door aanpassingen te doen die nodig zijn.
7. Kom terug op de afspraken en evalueer hoe het gaat.
8. Zie dit als een doorlopend proces en blijf dit agenderen.

Wil jij hiermee aan de slag en wil je meer weten over jouw drijfveren en die van anderen? Download ons stappenplan om de communicatie op de werkvloer te verbeteren.