Op afstand werken; maatwerk tot succes 

Op afstand (samen) werken: het nieuwe normaal? Daar lijkt het wel op nu werkgevers en werknemers hebben ervaren wat de voordelen zijn van meer thuiswerken. Minder reistijd, minder reiskosten en meer vrijheid om flexibel om te gaan met werktijden en werkplekken. Nadelen zijn er ook, want lang niet iedereen komt goed tot zijn recht bij het thuiswerken. En samenwerken en mensen aansturen is wezenlijk anders, zo op afstand. Hoe dit komt? Drijfveren spelen een rol.

Weet wat er speelt, werk met drijfveren

Waar de een de gezelligheid met collega’s mist, ontbeert de ander de structuur en de vertrouwdheid van de dagelijkse kantoor-routine. En wat te denken van de thuiswerkplek: lang niet iedereen heeft een rustige werkplek waar jouw werk op afstand kunt doen.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek van TNO en Profile Dynamics blijkt dat persoonlijke drijfveren een belangrijke rol spelen in het enthousiasme waarmee we ‘werken op afstand’ omarmen. Als je hier meer over weet:

  • begrijp je onder meer welke behoeften voor mensen belangrijk zijn bij het werken op afstand;
  • hoe zij graag willen samenwerken met anderen, nu dit vooral online is;
  • wat voor aansturing bij ze het beste werkt.

En zo heb je een belangrijke sleutel in handen om op afstand (samen) werken op korte en lange termijn tot een succes te maken! Hoe je dit doet? Werk met het volgende stappenplan.

Meer weten?

Download onze whitepaper

“Gemotiveerde mensen geven extra betekenis aan teams en organisaties, door hun enthousiasme en betrokkenheid. Ze brengen zichzelf én de organisatie verder.” — Hans de Jong en Wilma Kuipers. Oprichters van Profile Dynamics

Stap 1. Begin met drijfveren.

Nu veel mensen nauwelijks naar kantoor komen en contact vooral online plaatsvindt, is het extra zaak om nu goed in beeld te krijgen en te houden wat er onder de oppervlakte speelt bij mensen:

  • wat voor mensen van belang is;
  • waar zij energie van krijgen;
  • wat ze motiveert.

Als je de drijfveren van mensen weet, krijg je hier meer zicht op én kun je hierop inspelen. Dan krijg je inzicht en begrijp je:

  • wat voor taken bij ze passen
  • wat voor aansturing ze nodig hebben (taakgericht, resultaatgericht of faciliterend)
  • wat in een werkomgeving voor ze van belang is
  • hoe zij het liefst samenwerken.
  • hoe zij omgaan met veranderingen
  • in hoeverre zij gericht zijn op hun omgeving en waar hun behoeftes liggen

Wij baseren ons op de theorie van de Amerikaanse onderzoeker Clare W. Graves. Hij omschreef zeven intuïtief herkenbare drijfveren (waardenstelsels) die de basis vormen van ons denken en handelen en die ook tot uitdrukking komen in de cultuur van de organisatie waar we werken. Deze waardenstelsels zijn later door oud-Graves studenten Beck en Cowan (Spiral Dynamics) met kleuren aangeduid. Ontdek wat de drijfveren van mensen zijn! Bekijk de afbeelding en lees hier meer over de methode en de afzonderlijke drijfveren.

Stap 2. Gebruik inzichten uit onderzoek TNO en Profile Dynamics (2013)

Onderzoek wijst uit: wil je mensen tot hun recht laten komen? Dan is het nodig dat je je in ze verdiept en dat je bereid bent maatwerk te bieden. Dit zijn alvast twee conclusies uit eerder onderzoek van TNO en Profile Dynamics. Lees de rest in de whitepaper.

  1. Er is geen one size fits all. Waar mensen met gele en oranje drijfveren de autonomie van thuiswerken prettig vinden en goed reageren op resultaatgerichte aansturing en een faciliterende leiderschapsstijl, is dit bij mensen met blauwe en paarse drijfveren anders. Deze mensen willen graag een taakgerichte aansturing met duidelijke instructies en regelmatige bevestiging dat zij hun werk goed doen.
  2. Attitudes op basis van drijfveren zijn bepalend voor gedrag. De houding die mensen hebben ten opzichte van flexibel werken, of werken op afstand bepaalt hun gedrag. Deze attitude komt voort uit hun drijfveren. Je kunt mensen dus wel willen aansturen op basis van wat je ziet, hun gedrag, maar het is belangrijk dat je kijkt wat ze drijft. Als je mensen aanstuurt vanuit dit punt, bereik je veel meer.

Meer weten over het onderzoek?  Lees onze eerder verschenen whitepaper over Het Nieuwe Werken.

Aan de slag met drijfveren en werken op afstand? Download onze whitepaper

Stap 3. Aan de slag! (Samen) werken op afstand

Nu is het zaak om de diepte in te gaan en concreet te begrijpen waar mensen vanuit hun drijfveren tegenaan kunnen lopen. Lees onze whitepaper hierover en ontdek:

  1. Hoe en waarom mensen reageren zoals zij reageren op het thuiswerken.  Krijg inzicht in de drijfveren die onder de oppervlakte spelen.
  2. Wat mensen concreet nodig hebben in hun werksituatie nu blijkt dat de situatie nog wel een tijd zal duren en mogelijk niet meer teruggaat naar hoe het was,
  3. Hoe mensen het beste aangestuurd kunnen worden, op afstand.

De belangrijkste stap? Ga in gesprek met elkaar. Werk aan de meest optimale match tussen mens en werk. Investeer hierin, lever maatwerk.

Meer weten? Download de whitepaper!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Medewerker Profile Dynamics

Wil jij je team of organisatie verbeteren?

Heb jij specifieke aandachtspunten waar je naar wilt kijken? Laten we contact hebben.
We vertellen je graag meer over de diverse toepassingen en instrumenten.

Neem gerust contact op