Hybride werkende medewerkers.

Hoe houd jij jouw mensen vitaal en gemotiveerd?

Hybride werken: een combinatie van thuiswerken en zo nu en dan naar kantoor gaan, lijkt het nieuwe normaal te worden voor een grote groep werknemers, zo blijkt uit diverse onderzoeken. FNV bracht recent naar buiten dat maar liefst 70% kiest voor gedeeltelijk thuiswerken  (20% kiest liever voor volledig thuiswerken en 10% gaat graag volledig terug naar kantoor). In een bepaalde mate blijven thuiswerken is duidelijk een blijvertje in veel organisaties. Goed kunnen aansturen op kantoor én op afstand blijft hard nodig. Het is hierbij van belang dat je begrijpt wat er speelt bij mensen, dat je inzicht hebt in wat zij nodig hebben om zo goed en prettig mogelijk aan het werk te kunnen zijn. Voor ieder mens is dat verschillend. Inzicht in hun drijfveren kan je hierbij goed helpen, helemaal als je dit inzet met werken vanuit een mensgerichte leiderschapsvisie. We geven je tips!

Meer weten?

Bel of mail ons.

Antilopestraat 20
1338 EE Almere

T: 036 – 54 65 243
E: office@profiledynamics.nl

Download onze whitepaper

Leiderschap: kunnen aansturen in hybride werksituaties

Iedereen heeft een eigen bril waarmee hij/zij de wereld bekijkt. En iedereen heeft unieke behoeftes die in de huidige situatie nog scherper kunnen gaan spelen. Die behoeftes kunnen nogal verschillen. Waar de ene persoon bijvoorbeeld vooral vanuit zijn eigen individualiteit reageert en het heerlijk vindt om zelfstandig te werken, zonder al te veel gericht te moeten zijn op anderen, is de andere persoon van nature meer gericht op zijn of haar omgeving. Voor deze mensen zal het mogelijk eerder lastig zijn om weinig persoonlijk contact met collega’s te hebben. Hun behoefte daaraan is groter. En terwijl de ene persoon gelijk reageert op het hier en nu en in de actie schiet, willen anderen eerst zelf meer weten en verwachten weer anderen juist duidelijkheid, kennis en inzichten van gezaghebbenden. Als die behoeftes zo verschillen en ze voor jou als leidinggevende niet altijd goed waarneembaar zijn, helemaal als je jouw mensen weinig ziet, hoe kun je hier dan toch op inspelen? Door te gaan werken met hun drijfveren.

Motivatie en drijfveren in werksituaties: een wetenschappelijke benadering

Als mens word je geboren met een bepaalde persoonlijkheid (nature), die vanuit de opvoeding en levenservaringen verrijkt wordt met overtuigingen (opvattingen en normen). Dit kun je zien als de nurture-component. Jouw overtuigingen zijn een filter tussen jouw drijfveren, jouw wil, en jouw uiteindelijk waarneembare gedrag. De interactie tussen mensen en hun omgeving zorgt voor een voortdurende onderlinge dynamiek. Door te kijken naar wat er speelt onder dit gedrag van mensen, kom je tot te kern wat ze drijft en wat ze nodig hebben om gemotiveerd te blijven. Je ziet dan de mens en zijn behoefte. Wij werken met de drijfverentheorie van de Amerikaanse hoogleraar-onderzoeker Clare W. Graves.

Hij ontwikkelde een theorie over de culturele en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Graves laat met zijn theorie zien hoe deze drijfveren van mensen samenhangen met denken en gedrag én hoe zij zich ontwikkelen in relatie tot mensen en hun omgeving. De hoogleraar-onderzoeker omschreef zeven intuïtief herkenbare drijfveren (waardenstelsels) die de basis vormen van ons denken en handelen en die ook tot uitdrukking komen in de cultuur van de organisatie waar we werken. Deze zeven drijfveren ontwikkelen zich in een spiraal die pendelt tussen individuele en omgevingsgerichte drijfveren. Lees hier meer over de methode.

Leidinggeven aan thuiswerkende werknemers

In elk mens zijn alle drijfveren aanwezig, maar afhankelijk van de situaties die zich voordoen in jouw leven ontwikkel je echter een voorkeur voor specifieke drijfveren. Dit vormt jouw drijfverenprofiel. Als je weet welke combinatie van drijfveren jij hebt, ontdek je wat echt bij je past. Wat jou energie oplevert en waar je energie verliest. Waar je jezelf verder in kunt ontwikkelen en wat niet bij je past en je beter los kunt laten. Met deze inzichten kun je aan de slag om:

  • meer te gaan doen wat bij jou past qua taken;
  • te kunnen (samen)werken met mensen op een manier die past bij jouw waarden;
  • een bij jou passende werkomgeving en werkritme te vinden;
  • aangestuurd te worden op een manier die bij je past;
  • werk te doen dat past bij jouw waarden.

Het gevolg is goed voor jou en voor de werknemers, want als de werksituatie voldoet aan de behoeftes van mensen worden hiermee de optimale omstandigheden gecreëerd voor het ervaren van intrinsieke motivatie. Deze vorm van motivatie ontstaat als een logisch gevolg als mensen echt doen wat bij ze past. Hiervoor is het nodig dat jij als leidinggevende je verdiept in jouw werknemers en dat je bereid bent maatwerk te leveren.

Meer weten? Download onze whitepaper

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Tips!

Inzichten die je hierbij kunnen helpen, zijn de uitkomsten uit eerder wetenschappelijk onderzoek van TNO en Profile Dynamics in 2013. Er werd onderzocht welke rol drijfveren en persoonskenmerken speelden in hun attitude tegenover tijd- en plaatsonafhankelijk werken (Het Nieuwe Werken). Deze insights zijn juist nu heel interessant voor jou.

1. Aansturing
Er is geen one size fits all. Het blijkt dat je op basis van de drijfveren van mensen goed kunt inschatten of zij bijvoorbeeld taakgericht (mensen met blauwe/paarse drijfveren) of meer resultaatgericht (mensen met gele/oranje/rode drijfveren) aangestuurd willen worden.

2. Aanwezigheid
Er is een limiet aan de hoeveelheid werk op afstand. Als mensen meer dan twee dagen per week ‘buiten de deur’ werken, voelen zij minder binding met de organisatie en komt ook de kennisdeling onder druk te staan.

3. Attitude
De houding die mensen hebben ten opzichte van flexibel werken of werken op afstand bepaalt hun gedrag. Mensen met gele/oranje/rode drijfveren staan er positief tegenover. Mensen met blauw/paarse drijfveren staan negatief tegenover het flexibel werken op afstand. Deze attitude komt voort uit hun drijfveren. Je kunt mensen dus wel willen aansturen op basis van wat je ziet, hun gedrag, maar het is belangrijk dat je kijkt wat ze drijft. Als je mensen aanstuurt vanuit dit punt, bereik je veel meer.

Wil jij hier zelf mee aan de slag? Lees verder in de whitepaper!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Medewerker Profile Dynamics

Wil jij je team of organisatie verbeteren?

Heb jij specifieke aandachtspunten waar je naar wilt kijken? Laten we contact hebben.
We vertellen je graag meer over de diverse toepassingen en instrumenten.

Neem gerust contact op