Volledig thuiswerken en het kantoor sluiten?

Volledig thuiswerken en het kantoor sluiten: iets voor jou?

We hoeven niet meer thuis te werken en mogen weer met z’n allen terug naar kantoor, maar doen we dat ook? Op Nu.nl lees je over twee organisaties met totaal verschillende strategieën: bij het ene bedrijf is besloten de kantoorruimte op te zeggen terwijl er bij een ander bedrijf juist geprobeerd wordt iedereen weer zoveel mogelijk op de werkvloer te krijgen. Waarom hebben zij deze keuzes gemaakt en wat voor rol spelen hun drijfveren en die van hun mensen daarbij?

Jeroen Goeman Borgesius is directeur bij het Amsterdamse PR-Dashboard. Het thuiswerken tijdens de lockdowns beviel hem en zijn zes werknemers zo goed, dat hij 10 maanden geleden de deuren van zijn kantoor definitief sloot. Goeman Borgesius: “Het scheelt sommige collega’s een hoop reistijd en iedereen was thuis net zo productief als op kantoor.”

Toch blijven ze elkaar geregeld zien: elke dinsdag lunchen zij samen. Telefoons en laptops worden dan thuisgelaten: “We praten dan écht met elkaar over hoe het gaat en waar iedereen mee bezig is. Hierbij wil ik zo min mogelijk afleiding,” aldus de directeur.
Wat als werknemers het thuiswerken zat zijn en toch weer terug naar kantoor willen? Dan zoekt Goeman Borgesius weer een kantoor: “Ik wil dat elke medewerker tevreden is en blijft. Ik vraag nu ook wel veel van ze, want mijn kantoor zit als het ware bij hen thuis.”

Bij Berlin Packaging in Wijchen wordt er juist een andere koers gekozen: het terughalen van het personeel naar de werkplek. Waarom? Met name voor het sociale stuk: “Een kantoor is een sociale ontmoetingsplek”, zegt marketingmanager Michel Baudet. “Zeker voor de mensen die alleen wonen.” Ook voor collega’s met kinderen thuis kan het prettig zijn om naar de werkplek te kunnen. “Dan is het een fijne plek om je goed te concentreren.” Tijdens de coronacrisis bleken de werknemers het contact met collega’s te missen. Daarom werd besloten om zodra het weer kon, terug naar kantoor te gaan. Bron: Nu.nl

Hybride werken of weer naar kantoor? Drijfveren spelen een rol bij behoeftes van mensen

Of mensen volledig of gedeeltelijk willen blijven thuiswerken, hangt af van diverse zaken. Hun persoonlijke situatie speelt een rol: of zij bijvoorbeeld alleen wonen of met een partner en (kleine) kinderen. En of zij een geschikte thuiswerkplek hebben waar zij zich goed kunnen concentreren. En juist ook hun persoonlijke drijfveren hebben invloed. Zo weten we dat mensen met een voorkeur voor de sociale, mensgerichte groene drijfveer het prettig zal vinden om mensen regelmatig op de werkvloer te ontmoeten. Mensen met een voorkeur voor de oranje drijfveer kijken vooral praktisch: wat zij nodig hebben om zo optimaal mogelijk te kunnen werken en resultaten te kunnen behalen, dat doen zij. Tijd en plaats maken niet uit; ze zijn niet gebonden. Mensen met een voorkeur voor de gele drijfveer, vinden de vrijheid van het thuiswerken prettig; zo kunnen zij zelf bepalen hoe en wanneer zij werken. Zij werken autonoom en hebben ook weinig aansturing nodig. Meer weten over drijfveren en thuiswerken? Lees onze whitepaper. Download ‘m hier: