Welke leider boeit generatie Y

Speel in op de drijfveren van generatie Y

Bij de vraag of iemand uit generatie Y zich thuis voelt in een organisatie, speelt de leidinggevende een belangrijke rol. Mensen uit generatie Y werken niet graag in een hiërarchische blauwe organisatie en zullen zich moeilijk schikken onder een directieve rode manager. Onderzoek toont aan dat ze graag een leidinggevende hebben die zich als coach of als mentor opstelt.

Liever een transformationele leider

In managementtermen raken zulke begrippen sterk aan de leiderschapsstijl die wordt aangeduid met transformationeel leiderschap. Deze stijl wordt tegenover transactioneel leiderschap gezet, waar het instrueren (‘voorschrijven wat ze moeten doen’) van de werknemers centraal staat. Bij transformationeel leiderschap zijn motiveren en inspireren veel meer de uitgangspunten.

Voorkom voortijdig afbranden

Een motiverende, coachende leider kan mensen uit generatie Y bovendien ondersteunen bij het voorkomen dat ze ‘uit de bocht vliegen’: bij alles wat we lezen over generatie Y ontstaat al snel het beeld van een groep van energieke alleskunners. Maar ook mensen uit generatie Y hebben hun specifieke valkuilen. Het ‘alles willen meemaken’ kan immers ook tot problemen leiden. Mensen uit generatie Y kunnen te maken krijgen met werkstress of keuzestress. Juist op dit soort terreinen kan een goede, coachende leider de werknemer goed ondersteunen. Die steun kan bestaan uit het helpen bij het maken van de juiste keuze op het juiste moment en het voorkomen dat mensen in hun enthousiasme dreigen af te branden.

Meer weten?

Meer weten over de ideale leider voor generatie Y en de ins & outs van transformationeel leiderschap? Download ons whitepaper.