Weer een videocall.. voel jij je nog echt verbonden?

De coronacrisis heeft impact op iedereen. De gevolgen van deze maatregelen zijn voelbaar voor mensen en organisaties. Hoe gaat het met jou? Nu je mogelijk al een tijdje thuiswerkt? Hoe verbonden voel jij je met jouw baan, jouw taken, jouw collega’s en vooral..met jezelf? Krijg jij nog steeds energie van wat je doet? Doe je nog steeds wat jou diep van binnen drijft? En hoe kun je in deze bijzondere tijd daar juist iets mee doen? Daar gaat de blog van deze week over.

In april en mei plaatsen wij wekelijks een blog over de actuele situatie in de wereld van nu. Hierbij kijken we in het bijzonder naar drijfveren bij mensen, in teams en organisaties. Door je te verdiepen in wat er leeft onder de oppervlakte, kun je juist in uitdagende situaties werken met de sterke punten en de kracht die van nature aanwezig is.

Oude keuzes met hedendaagse gevolgen

Weet jij nog waarom je eerder koos voor jouw huidige baan, nog voor de coronacrisis uitbrak? Wat jou aantrok in de taken, de werkomgeving, de sfeer en in de organisatie zelf? Waar baseerde jij jouw keuzes op? Vaak is dat een combinatie van factoren. Wat meespeelt zijn rationele punten als…

  • In welke levensfase je zit (heb je nog jonge kinderen, woon je apart of samen?)
  • Hoe jouw economische situatie is (ben je kostwinner? Heb je een stabiele financiële situatie?)

Maar de emotionele zaken spelen voor veel mensen ook een belangrijke rol:

  • Voel jij je nog genoeg uitgedaagd op jouw werk, qua taken en qua werkomgeving?
  • Voel jij dat jouw werk van belang is voor de organisatie? Ervaar je erkenning en waardering?
  • En hoe zijn de samenwerkingen in jouw team? Hoe is de teamdynamiek? Wat voor rollen zijn er? En past jouw rol nog?
  • Hoe is de relatie met jouw leidinggevende?

Wat voor jou belangrijk is, wat voor jou waarde heeft en waar jij energie van krijgt, hangt af van jouw drijfveren én jouw persoonlijke situatie. Deze drijfveren zijn waardenstelsels die het denken en doen van mensen bepalen. De Amerikaanse docent psychologie dr. Clare W. Graves is de grondlegger van de drijfverentheorie waar wij mee werken. Lees daar hier meer over.

Laten we kijken wat per drijfveer van belang kan zijn geweest in de keuze voor een baan, in de pre-coronatijd:

  • Paarse drijfveer – Wilde je een baan met minder reisafstand, zodat je meer tijd met jouw familie kon doorbrengen?
  • Rode drijfveer – Kreeg jij genoeg ruimte om jouw daadkracht in te zetten en te functioneren als krachtig leider?
  • Blauwe drijfveer – Kon jij ontspannen werken vanuit heldere structuren en richtlijnen?
  • Oranje drijfveer – Wilde je een stap hoger in jouw carrière komen, zodat je jouw ambities verder zou kunnen waarmaken?
  • Groene drijfveer – Was de sfeer in jouw oude werkomgeving veranderd en merkte je dat je toe was aan een nieuwe positieve omgeving?
  • Gele drijfveer – Was je toe aan een nieuwe uitdaging waarbij je je verder kon ontwikkelen? Waar je weer een verschil kon maken?
  • Turkoois drijfveer – Sprak de missie van de organisatie jou aan? Maakt deze organisatie de wereld een beetje beter?

En nu?

Hoe is dat nu? Jouw werk is mogelijk niet zozeer veranderd, de missie van de organisatie ook niet, maar de vormen van samenwerken mogelijk wel. En dit is geen klein ding: ineens werken veel mensen thuis, gaan overleggen via telefoon en videobellen en merk je dat de fysieke afstand, zorgt voor andere dynamieken. Voor het gevoel van verbondenheid zijn dit zaken die bij mensen effecten kunnen hebben.

Dit heeft niet alleen te maken met hoe omgevingsgericht of individueel gericht je bent (lees daar deze blog over), maar ook speelt mee hoe je omgaat met veranderingen. Zie je vooral intellectuele uitdagingen (geel), kansen (oranje) of mogelijkheden om dingen in hoog tempo te veranderen (rood)? Accepteer je het als een logisch gevolg omdat de wereld nooit stilstaat en niks hetzelfde blijft (turkoois)? Of merk je dat veranderingen je spanningen geven, omdat de onvoorspelbaarheid een gevoel van onveiligheid kan geven (paars)? Of omdat vaste structuren in chaos veranderen (blauw)? Of speelt ook mee dat veranderingen spanningen in en tussen mensen kunnen veroorzaken (groen)? Wat hierbij van belang is, is hoe jouw werkomgeving reageert: wat voor leiderschap er wordt ingezet. Sluit dit aan bij wat jij nodig hebt? Lees daar hier meer over.

Kortom: het mogelijk iets minder verbonden voelen in deze coronatijd is goed te begrijpen, vanuit jouw drijfveren. En ook al is de situatie mogelijk niet ideaal, door inzicht in jouw drijfveren te krijgen, kun je stappen zetten om de verbondenheid weer te verbeteren. Dat is een aanrader, want het kan jou energie en motivatie opleveren. Iets wat zeer welkom is in deze uitdagende periode. Maar…hoe begin je dan? We hebben een stappenplan voor je!

Plan van actie

1. Word bewust van jouw gevoelens en van jouw energie. Houd een periode bij wat je voelt, als een dagboekje. Wat is er veranderd in jouw werk, in samenwerkingen en in de communicatie en het gedrag van de leiders in jouw organisatie? Wat vind je fijn en wat niet? En hoe zijn jouw emoties gedurende een week? Zijn ze redelijk stabiel of zijn er zaken die extra energie van je vragen, die je storen?

2. Verdiep je nog meer in drijfveren. Lees onze andere eerder gepubliceerde blogs over werken met drijfveren in deze coronatijd. Bekijk of je herkent welke drijfveren bij jou mogelijk spelen.

3. Onderzoek in hoeverre jouw drijfveren aansluiten bij jouw baan, jouw werkomgeving en jouw situatie. Op dit moment.

4. Onderzoek waar de ruimte zit voor veranderingen. Het kunnen kleine stapjes zijn. Bijvoorbeeld meer of minder overleggen of met andere media overleggen. Werken volgens een rooster, zodat je toch soms naar kantoor kan komen.

5. Ervaar de effecten en breid stap voor stap de veranderingen uit.

6. Verder de diepte in? Dat kan! Je kunt aan de slag met een consultant of zelf gaan werken met drijfveren. We hebben een volledige online opleiding voor je. Je kunt elke dag starten! Lees daar hier meer over!