Waarom motivatie belangrijk is voor werkgevers

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om de juiste mensen voor de jobs te vinden, te houden én de naar hun pensioen toe groeiende oudere werknemers duurzaam in te blijven zetten. Daarom is het nu meer dan ooit noodzakelijk om een goede werkgever te zijn waar mensen zich graag voor willen blijven inzetten vanuit hun eigen motivatie.

Drijfveren & vormen van motivatie

Om dat voor elkaar te krijgen, zul je als werkgever bereid moeten zijn om aan de slag te gaan en te blijven met jouw mensen. Weet jij wat mensen energie geeft? Wat ze drijft, van binnenuit? Wat ervoor zorgt dat zij zich willen verder ontwikkelen op een manier die bij ze past?

Mensen zijn niet alleen uniek qua drijfveren, maar ook qua motivatie. Er zijn diverse soorten motivatie; van externe tot volledig autonome motivatie. Je kunt gemotiveerd raken door externe zaken als bonussen, maar het kan ook zijn dat de motivatie pas echt tot bloei komt mensen zich op een dieper en intern niveau aangesproken voelen, bijvoorbeeld als zij creatief en creërend bezig kunnen zijn. Lees meer over de vormen van motivatie in onze whitepaper.

Aansturing werkgever belangrijke factor

Hoe jij mensen aanstuurt, speelt een belangrijke rol. Hoe meer deze aansturing aansluit op een manier die past bij de drijfveren van jouw mensen, hoe meer zij qua motivatie zullen toegroeien naar het werken vanuit intrinsieke, autonome motivatie zullen gaan werken. Waarom? Om deze externe regulatie aansluit bij hun waarden. Dat is een belangrijke factor om vitaal en met energie te kunnen werken.
Wil je aan de slag met de motivatie van jouw medewerkers? We hebben een whitepaper hierover geschreven. Je kunt deze hier downloaden.