Van burn-out naar vitaliteit?

De toename van het aantal werknemers met burn-out klachten is in tien jaar tijd met vijf procent gestegen. Dat zorgt voor oplopende kosten voor de overheid en het bedrijfsleven en geeft extra uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt. Het goede nieuws is dat je als werkgever preventief kunt werken aan het zoveel mogelijk voorkomen van burn-outs in jouw organisatie. Dat zorgt een gezonde werkomgeving waar je jouw mensen duurzaam in kunt zetten. 

Dat wordt steeds belangrijker. Niet alleen door de hoge kosten (deze worden voor werkgerelateerd verzuim en arbeidsongeschiktheid in Nederland inmiddels geschat op ruim 7 miljard euro per jaar), maar helemaal met de krapte op de huidige arbeidsmarkt. Jouw mensen vitaal en gemotiveerd houden is een belangrijke stap in het terugdringen van het ziekteverzuim in jouw organisatie. Hoe doe je dat? En wat kun je doen om medewerkers te helpen bij hun herstel?

Burn-out

Burn-out betekent letterlijk opgebrand. Doordat medewerkers te lang te veel hooi op de vork hebben genomen, de werkdruk onvoldoende hebben kunnen spreiden en doordat ze hun energie hebben verloren aan zaken die minder goed bij ze passen. Mogelijk speelden er daarnaast privéomstandigheden die voor extra belasting zorgen. Op werkvlak is het, om mee te beginnen, belangrijk om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren zoals: bewuste keuzes maken, grenzen aangeven en een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Het is zaak om, als de werknemer tot rust is gekomen, vervolgens de diepte in te gaan, om te onderzoeken waar de werknemer energie van krijgt en waar hij of zij dit verliest.

Om de functie, de taken en de rollen van de werknemer in deze context onder de loep te nemen. Om antwoord te krijgen op de vragen: wat zijn de drijfveren van deze medewerker? 
Om zicht hierop te krijgen, kun je jouw medewerkers een drijfverenanalyse laten maken. Vervolgens kun je verkennen of het werk nog wel bij de drijfveren van de persoon past. Als een medewerker bijvoorbeeld hoog geel gedreven is, creatief en innovatief is, is het belangrijk dat hij ruimte krijgt om deze kwaliteiten in te zetten. Wellicht was deze ruimte er oorspronkelijk wel, maar zijn er veranderingen in het team en in de organisatie ontstaan waardoor zijn functie onder druk is komen te staan. Misschien moest hij tijdelijk wat meer routinematige klussen overnemen van collega’s door de hoge werkdruk en is het erin geslopen dat dit structureel is geworden. Het gevolg: de medewerker was lang intrinsiek gemotiveerd, maar raakte stukje bij beetje verwijderd van wat oorspronkelijk zo’n goede match was. 

Burn-out preventie door met drijfveren te werkenReflexie en inzicht

Een burn-out kan het beste gezien worden in een grotere context. Vaak speelt er een combinatie van persoonlijke factoren en factoren in de omgeving. Zo kan het zijn dat er ook spanningen binnen het team zijn die voor energieverlies zorgen. Dit kan komen door onbalansen in het team qua takenverdeling en werkdruk. Het kan ook zijn dat de opvattingen over de aanpak en de uitvoering van het teamwerk botsen, vanuit de verschillende individuele drijfveren van de teamleden. Het is daarom goed om bij een burn-out van een werknemer, ook naar het team en naar de organisatie te kijken. Zo kun je werken aan preventie. Op die manier kun je een burn-out zien als een signaal. Iets wat niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever zaken aan het licht brengt.

Kortom: burn-outs van werknemers vragen niet alleen om inzicht in drijfveren van de zieke medewerker, maar ook in die van zijn of haar werkomgeving.

Stappenplan:

  • Inzicht in de individuele drijfveren van medewerkers is de eerste stap. Wij hebben hier een tool voor ontwikkeld. Lees er hier meer over onze individuele drijfverenanalyse.
  • Het is een aanrader om je eveneens te verdiepen in het werken met een preventietool als deze: de Profile Dynamics Zipper Case® en ReAttachDoor hiermee te gaan werken krijgen jouw medewerkers niet alleen inzicht in zichzelf, maar ook in hun relaties met anderen. Daarbij wordt gewerkt aan het reguleren van spanningen in zichzelf en tussen mensen. 
  • Tip: verdiep je ook in het onderwerp intrinsieke motivatie. Lees verder op onze site!