Thuiswerken: tips voor meer motivatie en vitaliteit

Het jaar is begonnen in coronastijl; we zitten nog steeds in een lockdown. Hoe voel jij je over jouw huidige werksituatie en hoe kijk jij naar de komende maanden? Mogelijk weet je door jouw ervaringen en inzichten van het afgelopen jaar wat je nodig hebt om energiek, gemotiveerd en vitaal te blijven thuiswerken. Of merk je dat je het toch lastig vindt om te zorgen voor energiegevers? Wij hebben tips voor je!

Met motivatie thuiswerken

Nog steeds zitten we dagen achter de keukentafel, op zolders of in werkkamers achter de computer te werken. En nog steeds is videobellen met collega’s aan de orde van de dag. En net als eerder in 2020 hebben we het huis weer vol met kinderen; waar we de jonge kinderen nog helpen met hun online lessen, gaan de oudere kinderen zelfstandig hun gang. Kortom: we blijven met z’n allen zoveel mogelijk thuis en proberen vanuit daar zo optimaal mogelijk te blijven werken.

Hoe gaat dit alles jou af? Waar haal jij energie uit en waar verlies je energie op? Bij veel mensen spelen onderstaande zaken een rol.

1. Thuiswerken: werk met ritme en structuur

Ben jij iemand die graag werkt volgens een vast ritme en vaste structuren? Het is dan handig om jouw werkdagen duidelijk in te richten. Denk aan vaste pauzetijden over de dag heen en vaste online werkafspraken. Ook kan het jou helpen om jouw taken en werkzaamheden in te plannen. Zo kun je werken met lijstjes die je af kunt vinken. Hierdoor houd je overzicht én zie je ook goed terug wat je hebt gedaan. Dit laatste kan je energie en voldoening geven, zeker op dagen waarbij je het gevoel hebt dat je weinig hebt kunnen doen door eventuele afleiding thuis.

2. Online teammomenten

Mis jij de momenten waarop er gezamenlijk dingen gevierd werden, zoals verjaardagen, mijlpalen en jubilea? En mis jij ook de kleine informele momenten op kantoor? Zoals de dag samen beginnen met koffie en lekker bijkletsen? Nu we al een tijdje moeten thuiswerken, heb je waarschijnlijk al ervaring opgedaan met online borrels, vieringen en bijpraatsessies. Hoe is dit jou en jouw collega’s bevallen?

Probeer nieuwe tradities en gewoontes verder uit te rollen door hier in vergaderingen meer aandacht aan te besteden en uit te proberen wat prettig werkt voor jou en de rest. Het kost wat tijd en inspanning, maar het is belangrijk voor het gevoel van verbondenheid om deze sociale activiteiten wel te blijven doen.

3. Praten over gevoelens

Een risico van thuiswerken en online samenwerkingen is dat het onderlinge contact vaak zeer taakgericht van aard is. Dat is prima voor de inhoudelijke voortgang van projecten, maar het menselijke contact is zeer belangrijk. Per mens kan de behoefte hieraan echter nogal verschillen.
Hoe is dat met jou? Heb jij behoefte om jouw gevoelens te uiten? En is daar plek voor? Of merk je dat je daar niet zo’n behoefte aan hebt als de anderen en vind je het ook afleidend en onrustig als anderen dat doen? Het is belangrijk dat er gewerkt wordt aan een prettige balans in overleggen en online meetings voor dit soort zaken.

4. Zorg voor een fijne thuiswerkplek

Thuiswerken is wel even wat anders dan werken op kantoor. Waar werk jij thuis? Heb je behoefte aan een rustige werkplek waar je ongestoord door kunt werken en heb je zo’n plek thuis? Of kun jij overal werken en kun jij je prima afsluiten van jouw omgeving? Het is zaak om duidelijk te hebben of jouw huidige werkplek echt voor je werkt en om waar nodig aanpassingen te doen.

Ongemerkt kan een net niet helemaal prettige werkplek energie van je wegnemen. Werk je bijvoorbeeld in de huiskamer of op een slaapkamer? Mogelijk werkt het beter voor je als je een plek uitkiest in huis die niet verbonden is aan activiteiten in privétijd, zodat je een scheiding tussen werk en privé houdt. En daarnaast kunnen praktische zaken zoals een betere bureaustoel, een groter computerscherm en een opgeruimde omgeving je natuurlijk ook helpen!

Thuiswerken: werken met jouw unieke behoeftes

Waarschijnlijk heb je ondertussen al redelijk scherp wat jouw globale behoeftes zijn, maar als je nog een stap verder wilt gaan is het handig om je te verdiepen in jouw eigen drijfveren. Deze vormen namelijk de basis voor jouw opvattingen en waarden. Wij werken met de drijfverentheorie van Graves. Hij onderscheidde zeven intuïtief herkenbare waardenstelsels die het denken en doen van mensen bepalen. De 7 genoemde waardenstelsels (drijfveren) hebben kleuren gekregen.

Met inzicht in jouw drijfveren, kun je aan de slag om te werken met jouw specifieke behoeftes en:

  • meer te gaan doen wat bij jou past qua taken;
  • te kunnen (samen)werken met mensen op een manier die past bij jouw waarden;
  • een bij jou passende werkomgeving en werkritme te vinden;
  • aangestuurd te worden op een manier die bij je past;
  • werk te doen dat past bij jouw waarden.

Voorbeelden

Zo blijkt dat voor mensen met blauwe drijfveren structuur heel belangrijk is. Zij vinden het prettig om een vaste werkplek en rooster te hebben, instructies te krijgen en hun werk te laten controleren. Zij worden het liefst taakgericht aangestuurd. Hoe anders is dit voor mensen met gele, oranje en rode drijfveren: zij zijn flexibel qua tijden en plaatsen; zij kunnen overal werken. Een resultaatgerichte aansturing is hier passend. Zo vinden mensen met gele drijfveren de vrijheid en de autonomie van het thuiswerken heel prettig. Oranje gedreven mensen kijken wat nodig is om hun doel te bereiken. De flexibiliteit van het thuiswerken komt ze goed van pas bij hun zelfstandige manier van werken. Rood gedreven mensen gaan hun eigen gang en treden daadkrachtig op: of dit nu fysiek of online is, dat maakt voor ze geen verschil. Voor mensen met paarse drijfveren is de gezamenlijke identiteit belangrijk; tradities en gewoontes spelen een belangrijke rol. Groen gedreven mensen missen vooral het menselijke contact, het delen van gevoelens met elkaar en de informele momenten. Online contact kan niet op tegen het echt bij elkaar zijn.

Wil je meer weten over het thuiswerken met meer motivatie? We hebben een whitepaper voor je geschreven. Lees ‘m hier!