Ontheemd op het werk- dat zou niet meer hoeven, toch?

De commotie een aantal weken terug rond het flexwerk op een van de ministeries liet maar weer eens zien hoe het werkt. Werk is mensenwerk. Steeds blijkt het weer lastig om binnen organisaties te voorspellen hoe mensen er zullen anticiperen op veranderingen. Daarin is ieder mens verschillend en dat maakt het managen ervan geen eenvoudige taak. Je kunt nu eenmaal niet een x aantal verschillende benaderingen kiezen. Een reden voor Hans de Jong en Wilma Kuipers om dertien jaar geleden het product Profile Dynamics® te ontwikkelen: een handzame en praktische methode die helpt om het gedrag van mensen binnen organisaties te duiden en de aansluiting tussen mens en werk te verbeteren. Samen met Jaap Weijers, consultant en gebruiker van het eerste uur, schreven zij het boek “Jouw drijvende kracht” over het werken met deze methode.

“Met dit boek geven we de grote hoeveelheid unieke kennis en inzichten die wij hebben opgedaan, door”, aldus Wilma Kuipers, die werd opgeleid door de Amerikaanse managementconsultant Christopher Cowan (oud-student van Graves en samen met Don Beck grondlegger van het model Spiral Dynamics®). Vanaf het begin af aan, doet Profile Dynamics wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het werken vanuit drijfveren in werksituaties. Zij werkt hiervoor samen met partners als TNO en Rijksuniversiteit Groningen. “Wij hechten eraan ons werk wetenschappelijk te onderbouwen, en te toetsen aan de dagelijkse praktijk binnen organisaties.”, aldus Kuipers. Zo liet ons onderzoek met TNO al zien dat niet iedereen hetzelfde reageert op flexibilisering; onze methode biedt niet alleen dat inzicht, maar laat ook zien hoe je daarop kunt acteren.

Profile Dynamics® consultant en medeauteur van het boek Jaap Weijers van organisatie Jawel, sluit zich aan bij Kuipers. Hij heeft persoonlijk ervaren wat het werken met de methodiek aan inzichten oplevert bij zijn trainingen: “Al die jaren heb ik zo veel mooie momenten meegemaakt in het werken met Profile Dynamics®. Het werd nu dus tijd om dat te delen met anderen zodat zij wellicht dezelfde inzichten en ontwikkelingen kunnen meemaken.”

“Jouw drijvende kracht” is geschikt voor iedereen die interesse heeft in het werken met drijfveren in werksituaties op individueel, team- en organisatieniveau. Het boek is te lezen als een praktische handreiking. De theorie van Graves en de zeven drijfveren worden duidelijk en inzichtelijk beschreven, en deze wordt vervolgens vertaald naar de werkvloer, waarna de Profile Dynamics methode wordt ingezet. In tal van praktijkvoorbeelden komen de diverse toepassingen aan bod. Zo kun je de drijfverenmethode gebruiken bij team- en organisatieontwikkeling, competentiemanagement, conflictmanagement, leiderschapsontwikkeling en werving en selectie. “Jouw drijvende kracht” kun je hier bestellen voor € 24,95 per stuk.