Nieuwe baan? Check de organisatiecultuur

Bezint eer ge begint: past de organisatiecultuur van je mogelijke nieuwe baan wel echt bij je?

Of je lekker in je vel zit qua werk, heeft met tal van factoren te maken. Niet alleen met de baan zelf (wat voor taken je hebt), de werkomgeving speelt eveneens een belangrijke rol. Denk hierbij aan hoe er onderling met elkaar wordt omgegaan: hoe is de communicatie tussen mensen? En hoe liggen de (hiërarchische) verhoudingen in de organisatie? Wat voor normen en waarden zijn er? Om je duurzaam prettig te voelen in jouw werkomgeving, is het nodig dat er een match is tussen jou en de organisatiecultuur. Juist als je bezig bent met het vinden van een nieuwe baan, is het van belang om hier goed naar te kijken. In deze blogs lees je tips!

Stap 1. Herken organisatiecultuur

Op Intermediair vind je een handig overzicht van duidelijk herkenbare bedrijfsculturen. In dit artikel is het model van Quinn en Rohrbaugh gebruikt. Deze onderzoekers identificeerden vier categorieën:

  • Mensgericht (ook wel familiecultuur): medewerkers staan centraal
  • Beheersgericht (of hiërarchisch): regels en procedures zijn belangrijk
  • Innovatief (ook wel adhocratiecultuur of ontwikkelingscultuur): ontwikkeling van veel nieuwe producten of diensten
  • Resultaatgericht (of marktgeoriënteerd): het eindproduct staat centraal

Door niet alleen de website van de organisatie waar je mogelijk gaat werken goed door te nemen, maar ook vragen te stellen in gesprekken met mensen, krijg je snel helder met wat voor bedrijfscultuur je te maken hebt.

Stap 2. Jouw voorkeuren in kaart brengen: wat zijn jouw waarden en drijfveren?

Je weet nu meer over de cultuur van de organisatie waar je mogelijk gaat werken. Maar hoe weet je dan wat echt bij jou past qua cultuur en waarden? Dit is de tweede stap.

Hiervoor kun je je verdiepen in jouw eigen drijfveren. Je kunt onderzoeken wat jouw waarden zijn, wat jou gelukkig maakt in jouw werk. Hoe dit werkt? Onzichtbare drijfveren vormen de basis van onze opvattingen en waarden en komen tot uiting in zichtbaar gedrag. De Amerikaanse docent psychologie dr. Clare W. Graves onderscheidde zeven intuïtief herkenbare waardenstelsels die het denken en doen van mensen bepalen. Wij hebben elk van deze drijfveren een kleur gegeven. Elk mens heeft de zeven drijfveren in zich, maar mensen hebben voorkeuren voor specifieke drijfveren. Dit speelt een belangrijke rol in hoe zij de wereld bekijken, wat hun waarden zijn, wat voor behoeftes zij hebben qua werk en werkomgeving en hoe zij zich gedragen naar anderen.

Wat voorbeelden:

– Mensen met een voorkeur voor de oranje drijfveer zijn zeer resultaatgericht, waar mensen met een voorkeur voor de gele drijfveer juist gericht zijn op innovaties.
– Blauw gedreven mensen houden van de helderheid van regels en procedures.
– En groen en paars gedreven mensen vinden het menselijke aspect belangrijk.
– Mensen met een voorkeur voor de rode drijfveer zijn actiegericht en hebben behoefte aan snelheid en daadkracht.

Om jouw drijfveren nog beter te herkennen, is het nodig dat je je hier verder in verdiept.
Lees meer over drijfveren op onze site.

Of download ons stappenplan voor het herkennen van je drijfveren en die van anderen.

Nieuwsgierig naar de relatie tussen drijfveren en intrinsieke motivatie op het werk? Dan is deze whitepaper wat voor jou!

Veel succes en plezier met je nieuwe baan!