Maak motivatie tot prioriteit

Zet motivatie in jouw organisatie op nummer 1!

‘Het bewust worden en het bespreken van motivatie vraagt om vaardigheden die we niet van nature bezitten. We moeten ons erin trainen en ze blijven toepassen als we fijn werk willen hebben dat voldoening en een waardevol resultaat oplevert.’, aldus lwin Sixma, strategisch adviseur en auteur van het recent verschenen boek ‘De Motivatieparadox‘. Daar zijn we het mee eens! Gemotiveerde mensen zijn vitaler, energieker en zij brengen een stuwende kracht mee in teams en in de organisatie. Lees in deze blog wat jij als leidinggevende hierin kan betekenen. 

Motivatie is niet iets van het individu alleen, motivatie speelt ook in teams en in de organisatie. Sixma pleit er dan ook voor motivatie hoog op de agenda te zetten en hieraan te werken op meerdere niveaus in de organisatie. Bron: MT/Sprout.

Hoe werkt motivatie dan? Hoe zorg je ervoor dat mensen gemotiveerd worden en blijven? Je kunt het niet opwekken of afdwingen. Wat je kunt doen is de optimale omstandigheden creëren waardoor mensen kunnen werken op een manier die bij ze past. Hierdoor ontstaat motivatie als een natuurlijk gevolg.

Zet in op gemotiveerde mensen in jouw organisatie

Hoe je erachter komt wat ze nodig hebben? Allereerst: ga in gesprek en vraag door.

  • Waar krijg je energie van in je werk? Denk hierbij niet alleen aan het soort werk (taken), maar ook aan zaken als: hoe je aangestuurd wordt, hoe je samenwerkt, hoe er onderling wordt gecommuniceerd.
  • Wat geeft je spanning? Waar voel je weerstand bij? Wat vermijd je liever?

Mensgericht leiderschap: verdiep je in de drijfveren van jouw mensen

Om deze zaken concreet te krijgen en te inventariseren wat in de huidige werksituatie verbeterd kan worden, kun je ervoor kiezen om je te verdiepen in de drijfveren van mensen.

Als je bijvoorbeeld weet dat jouw medewerker vanuit haar gele drijfveer zeer gericht is op het uitdenken van slimme plannen en strategieën voor innovaties die de organisatie vooruithelpen (oranje resultaatgerichtheid), is het belangrijk dat je haar de mogelijkheden geeft om deze kwaliteiten in te zetten. Een taakgerichte aansturing met compacte en herhalende taken (blauwe drijfveren) waarbij zij haar creatieve en strategische kwaliteiten niet kwijt kan, zal demotiverend werken voor haar. Wil je meer weten over het werken met drijfveren? Lees onze whitepaper!