Krachtgevers in uitdagende tijden

De coronacrisis heeft impact op iedereen. De maatregelen van de overheid en de richtlijnen van het RIVM zijn gericht op het voorkomen van een overbelasting van ons zorgstelsel. De gevolgen van deze maatregelen zijn groot voor mensen en organisaties. Hoe gaat het met jou? Nu je mogelijk al een tijdje thuiswerkt, terwijl de kinderen (nog) niet naar school gaan? En hoe gaat het thuiswerken qua samenwerkingen? Nu je veel en vaak alleen werkt, met videobellen, mailen en bellen als enige middelen om toch samen te werken met collega’s, merk je meer dan ooit wat het effect is van fysieke afstand. Het kan je aan het denken zetten: wat maakt dat jij kracht en energie voelt in deze periode als je kijkt naar jezelf en jouw nieuwe of andere werkomgeving? Merk je dat het gemis aan real life contact, energie wegtrekt bij je? Of gaat het best goed? Wat voor rol spelen jouw drijfveren daarbij en wat kun je zelf doen om met zoveel mogelijk energie en kracht te blijven werken? Daar gaat deze blog over.

In april en mei plaatsen wij wekelijks een blog over de actuele situatie in de wereld van nu. Hierbij kijken we in het bijzonder naar drijfveren bij mensen, in teams en organisaties. Door je te verdiepen in wat er leeft onder de oppervlakte, kun je juist in uitdagende situaties werken met de sterke punten en de kracht die van nature aanwezig is.

Een veranderde werkelijkheid

Samenwerksessies met alle collega’s op kantoor. Grote evenementen. Netwerksessies. Elkaar feliciteren tijdens verjaardagen met een hand, kus of knuffel. Of zelfs handen schutten als begroeting of als ritueel bij een zakelijke deal. Het kan voorlopig niet meer. De rode lijn: fysieke afstand. Zowel privé als in werksituaties zorgt dit voor veranderingen qua energie bij en qua dynamiek tussen mensen. Bijvoorbeeld als je kijkt naar samenwerkingen tussen teamleden. Videobellen, appen, mailen etc. in plaats van echt fysiek elkaar ontmoeten. Het maakt een wezenlijk verschil qua functionele en emotionele afstemming.

Nu we al enige weken verder zijn en het thuiswerken voor veel mensen de nieuwe werkelijkheid is geworden, is het goed om de balans op te maken en te kijken hoe het zit met jouw energie en jouw kracht in deze thuiswerkperiode. Wat voor effect hebben de nieuwe manieren van samenwerkingen op afstand hierbij op jou?

Jij en jouw omgeving

In hoeverre je energie krijgt of verliest in relatie tot situaties in jouw werkomgeving, heeft voor een belangrijk deel te maken met jouw waarden. Wat is voor jou belangrijk in jouw omgeving, om je goed te voelen? Hoe werk jij het liefste samen? En hoe kun hiermee werken in deze tijd, nu samenwerken zo anders is geworden? Inzicht in jouw drijfveren (waardensysteem) is een aanrader, helemaal nu. Weet nog meer wat jou kracht geeft in samenwerkingen en zet dat in, juist nu je veel thuis bent en jouw krachtbronnen mogelijk anders zijn dan voorheen.

Wat die eerder genoemde drijfveren dan zijn? De Amerikaanse docent psychologie dr. Clare W. Graves heeft zeven intuïtief herkenbare waardenstelsels vastgesteld die het denken en doen van mensen bepalen:

 • Turkoois: zoekt rust door relativering in het besef dat alles met elkaar samenhangt
 • Geel: wil doorgronden hoe het zit en komt met nieuwe en verrassende ideeën
 • Groen: zoekt sociale verbinding in harmonie
 • Oranje: wil zich bewijzen in competitie met anderen
 • Blauw: zoekt naar zekerheid binnen een systeem van ordening en structuur
 • Rood: streeft naar autoriteit en hecht aan daadkracht en snelheid
 • Paars: zoekt veiligheid en geborgenheid.

Omgevingsgerichte drijfveren

Mensen die een combinatie van paarse, groene, blauwe en turquoise drijfveren hebben, zullen allereerst gericht zijn op de wereld buiten zichzelf. Zij werken vanuit een omgevingsgericht waardensysteem. Wat in hun omgeving gebeurt, is van belang op hoe zij zich voelen, en hoe zij reageren. Zij anticiperen op hun omgeving en zijn van nature meer gericht op binding, op gevoel. Op samenzijn.

Anders is dit bij de drijfveren rood, oranje en geel. Mensen die deze drie drijfveren als voorkeursdrijfveren hebben, zullen de wereld benaderen door deze allereerst vanuit zichzelf te bekijken en vanuit hieruit te communiceren en te handelen. Zij zijn individueel gericht. Zij willen de werkelijkheid meer vormen vanuit hun eigen wereldbeeld. Zij zijn daarbij gericht op vooruitgang, doelen behalen en prestaties en reageren daarom proactief.

We zien zowel mensen met deze profielen (die dus vooral omgevingsgericht of juist individueel gericht zijn), als mensen die voorkeursdrijfveren hebben die uit beide systemen komen. Zoals iemand met gele, groene en oranje drijfveren. Deze persoon kan prima lang en zelfstandig thuiswerken, maar binding en menselijkheid is wel belangrijk. Juist omdat deze persoon zeer ver kan gaan in het werken aan strategische (geel) en resultaatgerichte (oranje) zaken, is het zaak om verbonden (groen) te blijven aan de organisatie en het team. Of iemand met een geel, blauw en groen profiel. Deze persoon is zeer analytisch (geel), maar ook gestructureerd. Als hij duidelijke richtlijnen krijgt (blauw), kan hij prima samenwerken (groen). Deze persoon kan prima lang thuiswerken, maar hij heeft wel regelmatige afstemming (groen) over instructies en richtlijnen (blauw) nodig. Voor deze persoon is het deel uitmaken van een groep van belang, ook al werkt hij vaak solistisch.

Drijfveren en thuiswerken

Mensen die omgevingsgericht zijn, hebben van nature meer behoefte aan verbinding, aan contact. Het is voor mensen met paarse, groene en/of blauwe drijfveren in hun profiel daarom extra belangrijk om een sterk lijntje te houden met de organisatie en met de mensen met wie zij samenwerken. Wat specifiek van waarde is per drijfveer, lees je hieronder.

 • Bij paarse drijfveren – vooral voor het blijven voelen dat er een gezamenlijke identiteit is. Dat het team nog intact is (zelfs als iedereen vanuit thuis werkt en er afstand is).
 • Bij blauwe drijfveren – vooral door duidelijke instructies en afspraken over de werkzaamheden. Verwachtingen moeten duidelijk worden uitgesproken en afspraken moeten nageleefd worden. Dit geeft rust en vertrouwen.
 • Bij groene drijfveren – vooral door de binding en het menselijke contact. Groepsdynamiek is belangrijk: met de groep videobellen en elkaar even bij elkaar zijn. Net als ruimte om soms ook gewoon even te praten over andere dingen dan werk. Emoties mogen er zijn en worden het liefst gedeeld.
 • Bij turquoise drijfveren – het voelt fijn om met collega’s te kijken naar de coronasituatie en dit op wereldniveau te bespreken. Tijd hiervoor nemen is belangrijk, voor de benodigde relativering (en ontspanning).

Heb jij rode, oranje en/of gele drijfveren?

Zorg dat je ruimte hebt voor jezelf vanuit jouw individueel gerichte drijfveren, om te werken met jouw ideeën, jouw ambities. Om door te pakken naar acties. Dat is belangrijk: jouw kwaliteiten en vaardigheden hebben ruimte nodig om zich te kunnen blijven ontplooien. Neem hier tijd voor en reserveer juist nu ruimte in jouw agenda om alleen te kunnen werken. Extra aandachtspunten per drijfveer.

 • Bij rode drijfveren – je komt graag en snel in actie. Deze daadkracht geeft jou energie. Die doortastendheid kan goed van pas komen in deze coronasituatie. Blijf echter goed afstemmen met jouw collega’s of jouw koers nog wel aansluit.
 • Bij oranje drijfveren – je zet in op kansen en ziet mogelijkheden, waar anderen mogelijk risico’s zien. Zet dit in, breng ideeën in tijdens de overleggen. Pols goed of de doelstellingen haalbaar zijn en wat er nodig is om resultaten te bereiken.
 • Bij gele drijfveren – neem de tijd om alleen te werken en jouw ideeën uit te werken. Zet jouw creativiteit en energie in en deel dit vooral in overleggen met anderen. Pols of jouw out of the box denken, kansen biedt in deze situatie. Maar besef ook dat je soms sneller en praktischer moet denken, i.p.v. strategisch.

Praktische tips om zelf aan de slag te gaan: een stappenplan

Stap 1. Kijk eens terug naar de laatste weken. Hoe beviel het thuiswerken je? En probeer antwoorden te vinden op de volgende vragen:

 • Hoe voelde jij je op dagen waarop je weinig contact had met collega’s? En hoe voelde jij je toen je meer contact had? Merk je verschil in energie, concentratie en kracht?
 • Hoe werkt online contact voor jou? Doet het je goed of kost het ook veel energie? Wat heb jij nodig om zo optimaal en energiek mogelijk online te werken?

Stap 2. Herken jij je in de drijfveren? Kijk naar de omschrijvingen en probeer te oefenen: wat werkt goed voor jou qua aanpak in het thuiswerken en overlegstructuren?

Stap 3. Wil je meer weten over drijfveren? En wil je jouw profiel weten? Lees hier verder.

Wil je mogelijk werken met drijfveren professioneel inzetten? Neem dan hier een kijkje: we hebben nu een volledige online opleiding voor je!

Dit is het derde blogbericht in deze reeks. Eerdere blogs gingen over: