Hoe ga jij met kerst om?

Sta je te springen als de kerstversieringen de winkelstraten en huizen verlichten? Geniet je van het samenzijn of vind je kerst vooral een (drukke) periode waarin je diverse verplichtingen ervaart? Kortom: hoe ga jij met kerst om?

– Vind je het samenzijn met jouw vrienden heerlijk met kerst? Doen jullie wat in samenspraak met elkaar is afgesproken is zodat iedereen het naar zijn of haar zin heeft en er vooral harmonie is? – Groene drijfveren, focus op mensen en op gelijkwaardigheid en harmonie.

– Vier je kerst met jouw familie? Staan tradities bij jullie op de voorgrond? Vieren jullie kerst vanuit geloofsovertuigingen of heeft kerst op een andere manier een traditionele betekenis voor jou (bijvoorbeeld door gewoontes of rituelen die door de familie in ere worden gehouden)? – Paarse drijfveren, gericht op tradities, toewijding en loyaliteit.

– Of ga je vooral doen waar je zelf zin in hebt? Is je vrij voelen, zonder verplichting, tijdens kerst voor jou belangrijk? Misschien zit jij wel het liefst in comfortabele kleding op de bank, met lekker eten en een mooie kerstfilm binnen handbereik? – Gele drijfveren, gericht op vrijheid en autonomie.

– Zie je kerst als een mogelijkheid om te schitteren en een prestatie te leveren? Geniet je ervan om bijvoorbeeld te schitteren als gastvrouw of gastheer en besteed je veel aandacht aan het aankleden van jouw huis (en jezelf) in een luxe of opvallende stijl? – Oranje drijfveren, gericht op jezelf profileren, persoonlijk succes en erkenning.

– Geniet je van kerst, maar zie je het ook vooral als iets waar je aan mee hoort te doen? Komt het niet in je op om je af te melden voor het kerstdiner? – Blauwe drijfveren, gericht op orde, regels en regelmaat. Komt afspraken na.

– Of doe je met kerst eigenlijk niks anders dan in het gewone leven: neem je de leiding? Wat kan betekenen dat jij de leidersrol pakt bij de voorbereidingen van het kerstfeest. En daarbij discussies niet uit de weg gaat. Kerst of niet, dat maakt je niet uit. – Rode drijfveren, krachtig, heeft een hoge snelheid van handelen en kan direct zijn.

– Vind je het sociale aspect van kerst mooi, maar heb je weinig met het materiële aspect? Geniet je van het samenzijn, maar kun je net zo goed alleen zijn? Als er maar tijd en ruimte is voor bezinning? – Turquoise drijfveren, relativerend, holistische kijk op de wereld, met een innerlijke rust door acceptatie.

Hoe mensen naar dingen kijken, hoe zij dit ervaren en wat voor belang zij hierin hechten hangt voor een deel af van hun drijfveren. Hoe dit zit?

Drijfveren spelen een belangrijke rol in ons denken en doen. Ze vormen de basis van je persoonlijkheid. Vanuit jouw opvoeding en ervaringen wordt je persoonlijkheid verrijkt met overtuigingen (opvattingen en normen) van waaruit je in actie komt, communiceert en reageert. Jouw overtuigingen kun je zien als een filter tussen jouw drijfveren (jouw wil) en jouw uiteindelijke gedrag. Jouw gedrag en het gedrag van anderen zorgen vervolgens voor dynamiek tussen mensen.

Hoe meer je doet wat bij jouw voorkeursdrijfveren past (zowel in werksituaties als privé), hoe meer energie, motivatie en voldoening je zal ervaren. Als je vanuit deze logica kijkt naar hoe je nu als volwassene met kerst omgaat, zul jij je herkennen in een combinatie van de drijfveren uit het lijstje. ?.

Tip: wil je meer weten over drijfveren? Lees hier dan verder!