Goed werkgeverschap, vitale werknemers!

De keerzijde van flexibiliteit

De ideale werkgever is scherp op resultaat, communiceert snel en duidelijk en stimuleert flexibiliteit én talentontwikkeling van zijn mensen, zo lezen we in het artikel van HR Praktijk. In de praktijk blijkt dat die stappen toch niet altijd worden gezet. Veel werkgevers houden vast aan halfjaarlijkse beoordelingsprocedures terwijl hun medewerkers veel liever direct feedback krijgen.Flexibiliteit is voor veel werknemers een vast gegeven. Voor velen is het zelfs een cruciaal onderdeel van hun functie. Niet alleen doen ze hun werk op flexibele tijden en plekken, ook de manier waarop ze naar hun takenpakket kijken is heel vrij: niets is in beton gegoten. Zeker de jongste generatie werknemers snapt het concept van ‘een leven lang leren’ en werkt vaak continu aan haar ontwikkeling. Die werknemers weten dat hun individuele talent dé onderscheidende factor voor werk is. Zij focussen op hun creatieve, sociale en cognitieve vaardigheden: niet helemaal toevallig zaken waar computers niet goed mee uit de voeten kunnen. Want de trend is onomkeerbaar: automatisering, digitalisering en robotisering hebben hun plek allang veroverd. Maar waar automatisering voor sommigen een zegen is, is het voor anderen juist een regelrechte bedreiging die hen van hun werk berooft. En daar ligt dus een mooie taak voor de werkgever.

Duurzame inzetbaarheid & vitaliteit

Organisaties zouden niet alleen moeten focussen op de ‘snelle’ behoeftes van de jongere generatie werknemers maar zeker ook op die van de medewerkers die niet zo makkelijk omgaan met al die veranderingen en snelle ontwikkelingen. Dat managers kijken naar duurzame inzetbaarheid en vitaliteit is voor die werknemers van groot belang. En uiteindelijk ook voor de organisatie zelf: deze groep beschikt immers over een schat aan kennis en ervaring. Hoe houd jij jouw mensen zo vitaal mogelijk? Laat je ze werk doen dat echt bij hen past? Werken je mensen vanuit hun persoonlijke drijfveren? Hoe zit het met hun intrinsieke motivatie?

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap staat gelijk aan een brede blik op je mensen, op élke afzonderlijke werknemer dus. En dat vraagt om flexibiliteit en inlevingsvermogen van de kant van de werkgever. Zie wat er leeft, werk met de afzonderlijke kwaliteiten van je mensen, schat ze op hun waarde. Dat werkt door in teams en in de organisatie.

Tip: wil je meer weten over intrinsieke motivatie? Kom dan naar ons Event Intrinsieke Motivatie 2019 op 27 september 2019. Topsprekers als neurowetenschapper Erik Scherder en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe delen de nieuwste insights over motivatie en het brein met ons! Het event is voor werkgevers en werknemers!