Waarom je elke dag kunt kiezen voor de eerste stap

Een nieuw jaar. Een frisse start. Veel mensen beginnen nu met goede voornemens. In feite kun je elke dag beslissen om andere keuzes te maken. Daarvoor hoef je niet te wachten tot januari. Je komt echter niet zomaar tot een keuze om dingen anders te doen. Misschien wil je gezonder gaan eten en meer gaan sporten omdat je je minder fit voelt. Of heb je besloten dit jaar te onderzoeken of je zaken kunt veranderen in jouw huidige werkomgeving? Wat maakt dat je in beweging komt om iets te gaan veranderen? En hoe kun je dit het beste aanpakken?

Vaak zijn de stappen om een situatie te verbeteren het gevolg van een proces waarin je (steeds meer) merkt dat dingen minder goed bij je lijken te passen. Je merkt dit vooral aan de mate van energie die dit van je vraagt en het verminderen van jouw motivatie. Uiteindelijk zul je behoefte krijgen om hier iets aan te doen. Maar waar begin je en hoe pak je het aan?

Energie krijgen van werken

Het is een aanrader om te onderzoeken hoe de match met jouw werk, jouw samenwerkingen en de organisatie op dit moment is qua drijfveren. De belangrijkste vragen zijn:

1. Waar krijg jij energie van qua taken, samenwerkingen en werkomgevingen?
2. En in hoeverre kun jij in jouw huidige baan, team en werkomgeving hiermee werken?
3. Wat is nodig om de energiebalans weer goed te krijgen?

Drijfveren & motivatie

Om de eerste vraag te beantwoorden, kun je kijken naar jouw drijfveren. Ervaar je energie en motivatie van….

– het gedegen uitvoeren van werkzaamheden op basis van vastgestelde kaders in een hiërarchische werkomgeving? Blauwe drijfveren;
– mensgericht werk, waarbij je samenwerkt met jouw collega’s in een omgeving waar mensen gelijk zijn? Groene drijfveren;
– werken vanuit traditionele, vertrouwde waarden van de omgeving? Waar tradities en loyaliteit belangrijker zijn dan individuele belangen? Paarse drijfveren;
– het inbrengen van nieuwe ideeën waar je kunt bijdragen aan het creëren van nieuwe kaders in een creatieve omgeving? Gele drijfveren;
– het werken aan resultaten om doelen te bereiken in een omgeving waar de nadruk ligt op effectief werken aan het behalen van successen? Oranje drijfveren;
– het daadkrachtig doorpakken (een conflict daarbij niet te schuwen) en de leiding pakken? Rode drijfveren;
– het bijdragen aan een holistisch ideaal in een omgeving waar deze idealen gedeeld worden? Turquoise drijfveren.

Iedereen heeft voorkeuren voor een combinatie van deze drijfveren (dit kan getest worden, lees daar hier meer over). Als de match tussen mens en werk op basis van dit drijfverenprofiel goed is, zorgt dit voor meer energie, motivatie en werkplezier.

Waarom? Mensen en omgevingen zijn in beweging. Deze dynamiek zorgt ervoor dat taken veranderen, rollen kunnen wisselen en samenwerkingen met ups en downs verlopen. Dit heeft effect op jouw energie en werkplezier en dat van jouw collega’s.

Matches tussen mens en werk

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er door personeelswisselingen taken worden overgenomen door mensen waardoor functies veranderen. Om een tijdelijke periode te overbruggen. Maar wat als vervolgens deze veranderingen blijvend zijn? En als je dan steeds meer verwijderd raakt van jouw oorspronkelijke functie, die eerder goed bij jouw drijfveren aansloot. Herken je dat?

Of: is de werkdruk hoger geworden door krapte aan mensen in jouw team? En is de werkbelasting en de verdeling van taken niet meer goed in balans? Dat kan zorgen voor spanningen tussen mensen, maar ook voor overbelasting.

In gesprek gaan

Terug naar jou: als werknemer is het belangrijk om in gesprek te gaan met jouw leidinggevende en te kijken wat er in jouw situatie speelt, wat jij nodig hebt om jouw energie en motivatie weer terug te krijgen. Zo werk je samen aan het optimaliseren aan een goede match.

Voor jouw werkgever is het zaak om bij energieverlies ook verder te kijken. Naar wat er gebeurt in teams en in de organisatie. Mogelijk zijn er meer matches die geoptimaliseerd zouden kunnen worden.

  • Ben je leidinggevende en wil je meer lezen over motivatie en drijfveren van werknemers? Lees dan deze whitepaper.
  • Ben je werknemer en wil je dieper ingaan op dit onderwerp? We hebben deze whitepaper voor je!
  • Wil je meer weten over drijfveren? Hier is meer info te vinden!