Generaties op de werkvloer

Hoe geef ik leiding aan verschillende generaties

Generaties op de werkvloer

Managers anno 2017 hebben te maken met drie verschillende generaties op de werkvloer:

  • Babyboomers (geboren vóór 1960)
  • Generatie X (geboren 1960 – 1980)
  • Generatie Y (geboren 1980 – 2000)

De oudste generatie op de werkvloer zijn de babyboomers. De laatste lichting van deze generatie is nu achter in de vijftig en heeft nog tien jaar te gaan tot aan hun pensioen. Een baan voor het leven was belangrijk voor deze generatie en eenmaal gevonden, hielden ze daar graag aan vast. Babyboomers leven om te werken en volgen het liefst een uitgestippeld carrièrepad. Status is voor deze generatie minder belangrijk, invloed binnen de organisatie wel.

De veertigers vormen de middelste generatie op de werkvloer. Toen deze generatie – de generatie X – de arbeidsmarkt betrad, was de werkloosheid hoog. Starters zonder werkervaringen kwamen moeilijk aan de slag en als dat al lukte, kregen ze een tijdelijk contract. Het noopte deze generatie om te investeren in zichzelf: in hun competenties, opleiding en werkervaring.

De jongste generatie, generatie Y, werkt om te ‘spelen, leren en leven’. Hun baan moet passen in hun lifestyle. Zelfontwikkeling is een belangrijk streven; werk moet leuk en uitdagend zijn.

Veranderende drijfveren

‘Plotten’ we de wensen en ambities van deze generaties in de drijfverenspiraal, dan zien we dat de babyboomers vooral werden gedreven door de blauwe drijfveer, die staat voor betrouwbaarheid en zekerheid. Deze generatie verandert liever niet van werkgever.

Generatie X is minder loyaal aan organisaties doordat in hun jongere jaren werk veelal tijdelijk was. Deze generatie staat meer open voor verandering en verwacht beloning en promotie voor geleverd werk. In termen van drijfveren overheerst in deze generatie de kleur oranje (resultaatgericht, efficiënt en ambitieus).

De twintigers van generatie Y zijn loyaal aan de ‘klus’ die ze doen, minder aan de organisatie. Ze houden alle loopbaanopties open en blijven zolang het leuk is. Bij deze groep zijn de gele en turkooizen drijfveren prominent aanwezig. De gele drijfveer zien we terug in hun drang naar vrijheid en vernieuwing, en de turkooizen drijfveer in hun streven naar maatschappelijke relevantie en duurzaamheid.

Leidinggeven aan verschillende generaties

Leidinggeven aan al deze generaties lastig? Juist niet. In een goed team zijn namelijk alle drijfveren vertegenwoordigd. Maak dus gebruik van ieders kwaliteiten. Zet de blauwe drijfveer van de babyboomers in om grip te houden op de planning en organisatie van het team. Laat de oranje drijfveer van generatie X het gezamenlijk doel bepalen en hier vol energie voor te gaan. Benut de geel-turkooizen drijfveren van generatie Y tenslotte om het bredere perspectief in het oog te houden;  ‘waar deden we het ook alweer allemaal voor?’

Zorg dat ieder teamlid doet waar hij of zij goed in is. Zo blijven zij gemotiveerd en haalt u het beste uit iedereen.

Meer weten?

Meer weten over de drijfveren van verschillende generaties op de werkvloer en hoe u ieders talent optimaal kunt benutten? Stuur een e-mail naar office@profiledynamics.nl of bel 036 65 54 243

Drijfveren van generaties op de werkvloer

Afbeelding welovesolo.com