Waar geloof jij nu in? Webinar op 22 april

Je leven kabbelt rustig voort. Er is een stabiele werk-privé balans en je bent tevreden. Plots verrast het leven je, zoals nu met de Corona-crisis. Je komt voor nieuwe uitdagingen te staan. Wellicht heb jij een vitaal beroep en heb je het drukker dan ooit. Misschien valt jouw werk tijdelijk weg omdat je niet mag of kan werken. Of misschien moet je nu ineens het werk op een hele andere manier doen. En de werk-privé balans verandert door dit alles. Kinderen gaan niet naar school, maar moeten thuis aan het werk. De situatie heeft effecten. Voor iedereen. Hoe zit het met jouw energie en jouw motivatie? Hoe ga je met al deze veranderingen om? Maak je je zorgen? Of vind je jouw weg? Wat zijn jouw overtuigingen? Waar geloof jij in en wat geeft jou kracht? Wat is geloven eigenlijk en wat voor rol spelen drijfveren hierin? Ontdek het tijdens onze gratis webinar op 22 april. Dan gaat Piet van Veldhuizen, predikant en schrijver, in op deze materie tijdens het Profile Dynamics® Inspiratiecafé.

Revolutionaire inzichten over drijfveren en religie: boek “God 9.0.”

Piet van Veldhuizen: “Religie wordt in onze moderne maatschappij nog geassocieerd met de traditionele geloofsgemeenschappen, maar het concept is veel breder. Ieder mens heeft zijn eigen waarheden, zijn eigen religie. Als we bijvoorbeeld alleen al kijken naar jouw wereldbeeld en de rol van drijfveren, kun je dit duidelijk zien. Ben je gericht op jezelf of meer op jouw omgeving? Welke waarden zijn voor jou belangrijk?”

Toen Van Veldhuizen het boek “God 9.0” op het spoor kwam, werd hij gegrepen door de drijfverenmaterie. In dit boek van de theologen Marion Küstenmacher, Tilmann Haberer en Werner Tiki Küstenmacher, wordt voor het eerst het model van de Amerikaanse psycholoog Graves toegepast op kerken en spiritualiteit. Zoals de auteurs van het boek zelf zeggen “Graves had bij zijn sociaalpsychologische onderzoek geheel terloops opgemerkt, dat ook de Godsbeelden elkaar volgens vaste, voorspelbare patronen afwisselen. Als iemand ‘God’ zegt, zou hij er eigenlijk het level van zijn ontwikkeling bij moeten noemen, dus zeg maar het versienummer van zijn Godsbegrip. (…) Hoe langer we ons ermee bezighouden, des te meer zijn we ervan overtuigd geraakt dat dit inzicht revolutionair op ons geloof kan inwerken. En misschien wel op onze samenleving. Met het model van Graves kunnen bij veel vastgelopen discussies en ideologische loopgravengevechten de blokkades gemakkelijker worden benoemd – en daardoor hopelijk ook opgeheven. Tot nu toe heeft geen enkele theoloog het model van Graves nuttig gemaakt voor kerk en spiritualiteit.”

Van Veldhuizen gebruikt de inzichten uit het boek “God 9.0.” tijdens het webinar op 22 april en gaat daarbij nadrukkelijk in op de beleving van hedendaagse en toekomstige vormen van religie, vanuit de waardensystemen van Graves. Op die manier laat hij zien dat religie iets is wat voor iedereen is, maar wat verschillende vormen aanneemt.

Maatschappelijk relevant

Profile Dynamics® directeur Hans de Jong is van mening dat het onderwerp zich leent voor een breed publiek: “Het geloofsbesef van mensen verandert snel en de theorie van Graves lijkt hier bij uitstek geschikt om deze veranderingen te verklaren. Waar vroeger mensen zochten naar houvast en zekerheid, gaat het nu steeds vaker om zingeving en bewustzijn.”

Meer informatie en aanmelding voor de webinar

De webinar is gratis op 22 april. We starten om 15.00 uur en eindigen om 16.00 uur. We werken met Zoom. Je hebt hiervoor geen account nodig. Wel is aanmelding noodzakelijk, je krijgt van ons daarna de link om deel te nemen. Geef je op via deze pagina.