Gedreven of workaholic?

Waar krijg jij energie van? En wanneer presteer jij het beste? Je bent lekker vrij; kun jij je ontspannen of ben je toch nog veel met het werk bezig? Gedrevenheid, lekker doorgaan en presteren. Wat herken jij hiervan? Heb jij trekjes van een workaholic?

Intrinsiek gemotiveerd zijn

Het verschil tussen een gedreven persoon en een workaholic is niet zo makkelijk te herkennen. Beide personen gaan door waar anderen stoppen en lijken energie voor tien te hebben. Toch zijn er duidelijke verschillen waarvan de meest opvallende de motivatie is. Waar gedreven performers intrinsiek gemotiveerd zijn, zijn workaholics extrinsiek gemotiveerd.

Onderzoeker Wilmar Schaufeli van Universiteit Utrecht deed onderzoek* naar werkverslaving. Hij stelde een lijst met kenmerken samen. Naast het verschil in intrinsieke en extrinsieke motivatie, zijn er ook duidelijke verschillen als het gaat om samenwerken, controle willen uitoefenen en kunnen ontspannen. De optimale performers, de intrinsiek gedrevenen, werken goed samen, kunnen prima ontspannen en delegeren. De workaholics werken moeizaam samen, hebben moeite met ontspannen en willen het liefst zoveel mogelijk controleren (ook om evt. foutjes te verbergen).

Het opvallendste aan de kernmerken is, is dat bij de optimale performer de energie en het enthousiasme van binnenuit komt (vanuit de intrinsieke motivatie), terwijl de workaholic vooral bezig lijkt om in te spelen op eventuele risicofactoren van buitenaf. Hier speelt angst een grote rol. Dit is een risico, want hierdoor kun je stressklachten krijgen die vervolgens gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het is daarom goed om bij jezelf na te gaan hoe het bij jou zit en om te onderzoeken hoe je zoveel mogelijk vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie kunt werken. Wil je daar meer over weten? Wij hebben een whitepaper voor jou geschreven. Klik hier.

* bron: artikel “Verslaafd aan je werk”. Het Financieele Dagblad (29 september 2018)