Krappe arbeidsmarkt: vind die gedreven kandidaat

Uitdagingen op de krappe arbeidsmarkt. Vind die gedreven kandidaat! 

126 vacatures voor elke 100 werkzoekenden: de krapte op de arbeidsmarkt is groot. En dat terwijl er een onbenut arbeidspotentieel is 1 miljoen mensen. Je zou denken dat het dan geen probleem moet zijn om de 326.000 vacatures op te vullen. Toch blijkt dit niet zo te werken. Een belangrijke oorzaak is de te grote focus op het vinden van de ideale kandidaat vanuit de harde eisen zoals opleidingen en werkervaring. Een andere manier van kijken is nodig. Om helder te krijgen of jouw kandidaten ondanks hun, op het eerste gezicht, niet helemaal aansluitende cv toch geschikt blijken te zijn, heb je inzicht nodig in hun soft skills en hun ontwikkelpotentie. Het gaat erom mensen te vinden die gedreven zijn om zich te ontwikkelen en te groeien in de baan en in jouw organisatie. Daarvoor is het slim om je te verdiepen in hun waarden, hun competenties en hun drijfveren. Waarom en hoe? Daar gaat deze blog voor jou over.

De match tussen kandidaat en functie

Het kan je verrassen welke mogelijkheden er zijn als je met een andere blik gaat kijken naar de mens en de match met werk. En onderzoekt welke kwaliteiten en waarden nodig zijn voor een baan, in plaats van de nadruk te leggen op basiseisen zoals opleiding, werkervaring en leeftijdsgrenzen.

Weet je nog dat eerder in de coronacrisis vele stewards en stewardessen zonder werk kwamen te zitten terwijl er in de zorg grote tekorten zijn? Er werd campagne gevoerd om deze doelgroep te verleiden een overstap te maken naar de zorg. Niet hun eerdere werkomgeving en functie stond voorop, maar juist hun ervaring in het werken met mensen vanuit de groene waarden: gastvrijheid, vriendelijkheid en hulpvaardigheid werden gezien als zeer waardevol en passend bij het werk in de zorg. Het was een verfrissende, nieuwe manier van kijken naar kandidaten.

Verder kijken dan leeftijd en andere eisen

De krapte is zeer groot bij uitvoerende en ondersteunende beroepen in diverse sectoren zoals de horeca, de zorg en de vervoerswereld. We zien echter ook veel uitdagingen bij ondernemers die mensen zoeken voor functies waarbij specialistische kennis nodig is zoals bijvoorbeeld fietsenmakers, loodgieters of technisch personeel. Steeds meer bedrijven ervaren dat jongeren minder kiezen voor dit soort beroepen. Hoe vind je dan nog mensen?

Door je eisen te veranderen, wordt de groep mogelijke kandidaten een stuk groter en benut je mensen die graag willen werken, maar tot nu steeds buiten te boot vielen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan selectiecriteria als leeftijd. Er is een groot potentieel aan 50-plussers die maar wat graag aan de bak gaat. Zij hebben heel wat jaren aan werkervaring en levenservaring die waardevol zijn voor jouw organisatie. En, heel belangrijk: leren is iets voor alle leeftijden. Als wat je doet bij je aanslaat, boor je jouw groeipotentie aan en werk je vanuit motivatie. Een 50-plusser door werkervaring en bijscholing te bieden, in een functie te laten groeien, kan een hele goede optie zijn waar je voorheen misschien niet aan dacht.

Kortom: door meer oog te hebben voor de drijfveren van geïnteresseerden voor de vacature i.p.v. de harde eisen zoals opleiding, werkervaring en bijv. een leeftijdsgrens, kun je meer gaan werken met mensen die het in zich hebben om te leren wat nodig is voor de baan.

Drijfveren in het werk

Maar hoe krijg je nou inzicht in die drijfveren? Ze zijn immers niet zichtbaar en het is ook niet zo makkelijk om dit in een gesprek helder te krijgen. Goed nieuws: hiervoor kun je gebruikmaken van de Profile Dynamics® methode. Voor elke werknemer (welk denk- en werkniveau, geslacht, afkomst, functie of sector) is het mogelijk om de drijfveren inzichtelijk te krijgen en samen te onderzoeken wat de antwoorden zijn op deze vragen:

  • Hebben zij kwaliteiten en vaardigheden die als basis voor de baan heel waardevol zijn?
  • Hebben zij de motivatie en de mogelijkheden om zich te ontwikkelen d.m.v. opleidingen, trainingen en werkervaringen?
  • En: wat voor soort omgevingen passen goed bij ze? Hoe werken ze graag samen?

Als je antwoorden krijgt op deze vragen, heb je een sterke basis om te onderzoeken hoe de match en de groeipotentie is van jouw kandidaten.

Wil je meer weten? Hier vind je alvast meer informatie:

Meer info nodig? Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!