Flex? Of niet

Flexwerken is volledig ingeburgerd. Na de economische crisis in 2008 was het voor werkgevers veiliger om mensen tijdelijk in te huren. Ondertussen is de balans naar de andere kant doorgeschoten: het economisch herstel is zo hard gegaan, dat de vraag naar werknemers groter is geworden dan het aanbod. Voor werkgevers kan de flexibiliseringstrend zorgen voor extra uitdagingen. Goed personeel is schaars. Als je mensen hebt, wil je ze binden. En houden! Maar of werknemers willen blijven flexwerken, of juist een vaste baan willen, hangt af van hun drijfveren.

Drijfveren & intrinsieke motivatie

Flexibiliteit -werkgevers-werknemers
Flexibiliteit: in een krappe arbeidsmarkt

Werkgevers kunnen per functie en per persoon bekijken of flexwerk gewenst is, zeker met het oog op de lange termijn. In bepaalde sectoren is het nu al moeilijk om voldoende mensen te vinden. Werkgevers ervaren een ware ‘war on talent’. Voor werknemers die hier gevoelig voor zijn, kan de situatie ervoor zorgen dat zij voorzichtiger worden om zich vast te leggen. Mogelijk komt er een beter werkaanbod en is het helemaal niet verstandig om zich snel te binden. Wat ten grondslag ligt aan hun voorkeur voor flexwerken is hun unieke drijfverenprofiel. Wat bij ze past, qua werk, qua team, qua bedrijfscultuur én qua voorkeur qua arbeidsbetrekkingen komt voor uit hun drijfveren. Dat zien we in deze twee voorbeelden:

 Een jonge IT’er is zeer geel gedreven. Vanuit zijn oranje drijfveer, krijgt hij een kick van het leveren van resultaatgerichte bijdragen aan ontwikkelingsprocessen die organisaties vooruithelpen (geel). Het is natuurlijk prettig als er een fijne sfeer in de afdeling is, maar dit heeft voor hem geen prioriteit omdat hij als specialist nogal solistisch werkt. Als de grootste stappen gezet zijn en de IT-afdeling na een groeiperiode een stabiele nieuwe basis heeft, is hij toe aan de volgende stap: een nieuwe (oranje) uitdaging in een nieuwe omgeving. Juist die afwisseling geeft hem telkens weer een motivatieboost. Hij maakt zich niet druk over een hypotheek. Hij huurt nu nog en spaart volop om over enige jaren een huis te kunnen kopen, zonder hypotheek. Hij ziet dat als een investering in vastgoed, niet als een zwaarwegende vaste schuld waardoor hij zich zou moeten binden aan een werkgever.

Je ziet dat bij deze IT’er zijn gele en oranje drijfveren niet alleen een rol spelen in de inhoud van zijn werk en zijn voorkeuren voor samenwerkingen en omgevingen, maar dat zijn focus op vrijheid (geel) en resultaatgericht (oranje) doorspelen op de beslissingen die hij neemt voor andere zaken in zijn leven. Ze hebben invloed op zijn voorkeur voor flexwerken. Hoe anders is dat bij de accountant uit het onderstaande voorbeeld.

Een blauw gedreven senior accountant werkt al 15 jaar bij zijn werkgever en voelt niks voor flexwerken. Hij is midden 50 en vindt de stabiliteit van zijn baan heel prettig. Steeds meer accountants beginnen voor zichzelf, de (gele) vrijheid om zelf acquisitie te voeren en ook meer te verdienen (oranje), trekt. De senior consultant houdt niet van de eventuele risico’s die het flexwerken met zich meebrengen. Hij kiest voor zekerheid en voor rust (paars). Bij deze werkgever zit hij goed, hij heeft een vaste baan met een stabiel inkomen. Dat motiveert hem. Zijn kinderen zijn net uit huis. Hij wil de laatste fase van zijn carrière rustiger aandoen, mogelijk zelfs wat minder werken. Zo heeft hij meer tijd samen met zijn vrouw. Wel is het voor hem belangrijk dat hij zijn huis afbetaalt, hij wil tegen de tijd dat hij met pensioen gaat, zulke laag mogelijke maandlasten hebben zodat hij en zijn vrouw dezelfde levensstandaard kunnen houden.

In dit voorbeeld zie je dat de blauwe behoefte aan regelmaat (en voorspelbaarheid) en de noodzaak om een veilige, ordelijke (paarse) omgeving te houden terug. Juist de stabiliteit is belangrijk voor deze accountant, omdat hij zijn thuisfront belangrijk vindt. Hij is gericht op zijn gezin (paars) en wil daar meer tijd en ruimte voor vrij maken.

Goed werkgeverschap: vitale & gemotiveerde werknemers

Omdat er in organisaties verschillende mensen met verschillende beroepen én met unieke drijfveren spelen, is bedrijfsbreed flexwerken geen aantrekkelijke optie. Ook niet voor de continuïteit van het bedrijf. De combinatie van stabiliteit (vaste werknemers) en dynamiek en beweging (flexwerkers) maakt een organisatie sterk. Om wendbaar te zijn heb je mensen nodig die kunnen spelen op ontwikkelingen én die voor een gedegen uitvoer kunnen zorgen.

Als je een goede match tussen mens en werk hebt, krijg en houd je vitale en gemotiveerde werknemers. De werkgever die maatwerk biedt, laat zien dat hij goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft zitten. Dit is een hele uitdaging. Slaagt de werkgever daarin, dan biedt dat zijn bedrijf én zijn mensen fantastische kansen voor de toekomst.

Meer weten over maatwerk leveren? Over het werken met drijfveren? Lees hier verder!