Succes: een pot met goud?

Als je mensen vraagt naar hun idee over gemotiveerde mensen, krijg je vaak te horen dat zij dan denken aan mensen die niet alleen enthousiast hun werk doen, maar die ook goed of succesvol hierin zijn. Maar: wat is succes eigenlijk en wat voor rol speelt dit bij jou, als het gaat om jouw motivatie?

Als je werk doet dat echt bij je past, stimuleert dit jouw ontwikkeling. Het werk geeft je energie en enthousiasme waardoor jouw prestaties verbeteren. Of je de output hiervan vervolgens als succes ervaart en ook zo benoemt, hangt af van jouw drijfveren.

Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Dat je wordt verrast door jouw eigen prestaties: het blijkt dat je ergens goed in bent en dit stimuleert je om verder uit te zoeken of dit bij je past. Zo ontdekken mensen bijvoorbeeld na jaren, dat ze “iets” anders willen doen qua carrière en dat ze eerder nog weinig ingezette kwaliteiten veel meer willen gaan gebruiken. Al proberend komen ze er steeds meer achter wat bij ze past. Zo wordt hun intrinsieke motivatie gestimuleerd.

Gaan voor goud!
Wat opvallend is: succes bereiken wordt vaak verbonden aan het bereiken van doelen of resultaten.

Dit zie je heel duidelijk terug bij een zeer oranje gedreven persoon. Vanuit deze drijfveer is deze persoon gericht op het bereiken van resultaten. Laten we een salesmanager als voorbeeld nemen. Hij zit volop in een ontwikkelingsproces. Zijn gesprekken met klanten verlopen steeds beter en hij haalt in een stijgende lijn deals binnen. Dit stimuleert hem om zijn harde verkoopdoelen aan het einde van het jaar te halen. Hij voelt bij elke deal weer de energie, de kick om weer verder aan de slag te gaan. Deze persoon zal mogelijk ook gevoeliger zijn voor bonussen als stimulans.

Bij sporters zie je (oranje) resultaatgerichtheid  ook duidelijk. Sven Kramer bijvoorbeeld. Hij heeft aangegeven dat hij door blijft gaan met schaatsen zolang hij gelooft dat hij wedstrijden kan winnen. Anders stopt hij ermee. Hij gaat niet voor minder dan goud. Zijn innerlijke motor blijft sterk door zijn scherpe focus op het einddoel.

Betekenis geven
Succes betekent echter voor iedereen wat anders. Iemand met bijvoorbeeld groene drijfveren, zal dit anders ervaren. Zoals bij deze dame, medewerkster van een belangenvereniging. Zij zet zich in om de positie van oudere kwetsbare mensen te verbeteren en relevante onderwerpen onder de aandacht te brengen bij de  landelijke politiek. Na een maandenlange voorbereiding, heeft zij voor elkaar gekregen dat er een afspraak is gemaakt met een belangrijke functionaris in Den Haag. Het feit dat deze eerste stap gelukt is, nog los van de uitkomst van het gesprek, geeft haar veel energie en stimuleert haar gedrevenheid. Waarom? Zij werkt vanuit haar eigen waarden en overtuiging. Haar werkzaamheden dragen bij aan wat voor haar van belang is. In dit geval: gehoord worden en zaken die maatschappelijk belang hebben, aan de orde stellen.

Hoe zit dit bij jou? Wat betekent succes voor jou en in hoeverre speelt jouw motivatie een rol hierin? Wat voor rol speelt dit in jouw werksituatie?

Lees meer in onze whitepaper over intrinsieke motivatie!