We werken nu al een tijd thuis. Samenwerken, maar ook aansturen op afstand; we raken er steeds meer aan gewend. Veel mensen willen dan ook gedeeltelijk blijven thuiswerken.
Toch gaat het lang niet iedereen goed af. Sommige medewerkers missen het menselijke contact, hun vaste werkplek of de gewoontes op de werkvloer. Ook kunnen mensen zich geïsoleerd voelen en is het aangestuurd worden op afstand toch minder ideaal voor ze. Voor sommige mensen geeft dit stress. Anderen ervaren juist meer de voordelen; naast het minder hoeven te reizen, geeft de vrijheid en flexibiliteit van het thuiswerken ze energie en extra focus om zonder afleiding te werken aan projecten.
Praktische tips bij het thuiswerken
Wat mensen nodig hebben om langdurig vitaal en zo gemotiveerd mogelijk te blijven thuiswerken, verschilt. Drijfveren spelen hierbij een belangrijke rol. Als mens word je geboren met een bepaalde persoonlijkheid (nature), die vanuit de opvoeding en levenservaringen verrijkt wordt met overtuigingen (opvattingen en normen). Dit kun je zien als de nurture-component. Jouw overtuigingen zijn een filter tussen jouw drijfveren, jouw wil, en jouw uiteindelijk waarneembare gedrag. De interactie tussen mensen en hun omgeving zorgt voor een voortdurende onderlinge dynamiek.
Wij werken met de drijfverentheorie van de Amerikaanse hoogleraar-onderzoeker Clare W. Graves. Hij ontwikkelde een theorie over de culturele en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Graves laat met zijn theorie zien hoe deze drijfveren van mensen samenhangen met denken en gedrag én hoe zij zich ontwikkelen in relatie tot mensen en hun omgeving. Hij omschreef zeven intuïtief herkenbare drijfveren (waardenstelsels) die de basis vormen van ons denken en handelen en die ook tot uitdrukking komen in de cultuur van de organisatie waar we werken. Lees hier meer over deze methode.
Als je weet welke combinatie van drijfveren jij hebt, ontdek je wat echt bij je past. Wat jou energie oplevert en waar je energie verliest. Waar je jezelf verder in kunt ontwikkelen en wat niet bij je past en je beter los kunt laten. Met deze inzichten kun je aan de slag om:
- meer te gaan doen wat bij jou past qua taken;
- te kunnen (samen)werken met mensen op een manier die past bij jouw waarden;
- een bij jou passende werkomgeving en werkritme te vinden;
- aangestuurd te worden op een manier die bij je past;
- werk te doen dat past bij jouw waarden.
Deze inzichten mét inzichten uit eerder onderzoek van TNO en Profile Dynamics naar tijd- en plaatsonafhankelijk werken, levert handige inzichten op voor mensen die zélf aan de slag willen om hun thuiswerksituatie te verbeteren. Tip! In deze net verschenen whitepaper staan praktische tips.
Leidinggeven op afstand
Ook leidinggevenden staan voor grote uitdagingen, want hoe zorgen zij ervoor dat ze weten wat er speelt bij hun mensen als zij ze niet of weinig in het echt ontmoeten? Het is zaak dat zij zich verdiepen in de drijfveren van hun mensen. Zo krijgen zij helder wat mensen nodig hebben om gemotiveerd en energiek te kunnen blijven thuiswerken én kunnen zij hun aansturing nog beter afstemmen op hun medewerkers. Op deze manier werken zij samen met medewerkers aan het creëren van een zo optimaal mogelijke werksituatie.
Het eerder genoemde onderzoek van TNO en Profile Dynamics geeft juist nu zeer actuele inzichten die je gelijk gebruikt kunnen worden.
- Zo blijkt bijvoorbeeld dat met mensen met een voorkeur voor blauwe drijfveren behoefte hebben aan een taakgerichte aansturing met duidelijke instructies en controle op hun werk.
- Heel anders is dit bij mensen met een voorkeur voor oranje en/of gele drijfveren. Deze mensen willen juist resultaatgericht worden aangestuurd en hebben behoefte aan speelruimte om zelf te bepalen hoe, wanneer en waar zij werken aan hun projecten.
- En wat de denken van zaken als onderlinge sfeer? Voor mensen met een voorkeur voor groene drijfveren en/of paarse drijfveren is persoonlijk contact en een goede sfeer zeer belangrijk. Als mensen elkaar vooral online spreken, is dat voor deze omgevingsgerichte mensen een uitdaging. Ze kunnen zich alleen gaan voelen.
In onze nieuwe whitepaper over leidinggeven op afstand, gaan we hier dieper op in én vind je een stappenplan!