Betere communicatie, gemotiveerde mensen

Verbeter de communicatie voor gemotiveerde en vitale medewerkers op de werkvloer

Krapte op de werkvloer door personeelstekort: de werkenden van nu kunnen hierdoor te maken hebben met een hoge werkdruk. Stress en overbelasting liggen op de loer. Als (team)leider sta je hierdoor voor flinke uitdagingen. Het is nodig om een flexibele houding aan te nemen én je te verdiepen in jouw eigen medewerkers. Luister, praat en begrijp beter wat voor ze van waarde is, wat ze energie geeft én wat hun ideeën zijn. Niet iedereen is echter een makkelijke prater. Daarom is het handig om een meer neutrale, gemeenschappelijke taal te vinden. Werken met drijfveren helpt jou daarbij. Hoe dat werkt, vertellen we je in deze blog.

Miscommunicatie & stress op de werkvloer

Wat we vaak zien bij medewerkers in operationele beroepen is dat zij hun werk op taakniveau prima vinden, maar dat spanningen en stress ontstaan als de onderlinge communicatie in het team niet prettig voelt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een directe en eisende manier van communiceren door teamleiders of door collega’s onderling. Medewerkers kunnen zich hierdoor te weinig gewaardeerd en niet genoeg gezien of gehoord voelen. Het lastige is echter dat iedereen op zijn eigen manier communiceert, vanuit de eigen grotendeels onbewuste perceptie. De eerste stap om hier iets aan te doen, is om je hier als (team)leider bewust van te worden.

Stap 1. Iedereen heeft een andere perceptie
Elk mens is anders en laat ander gedrag zien in werksituaties. Hoe we onze omgeving ervaren en hoe wij mensen vervolgens benaderen heeft te maken onze eigen waarden en overtuigingen: dit is onze eigen perceptie. Anderen kunnen dezelfde situaties totaal anders ervaren en daarom op een andere manier reageren. En wat voor gedrag zie je dan vanuit jouw bril?
Slechts een deel van onze communicatie gaat om WAT we zeggen. Heel belangrijk is HOE we dingen zeggen (lichaamstaal en intonatie). Je begrijpt dat er gemakkelijk miscommunicatie en onbegrip kan ontstaan.

Door meer te weten te komen over percepties en drijfveren die een rol spelen bij het gedrag van mensen, ontstaat er ruimte om communicatie te verbeteren en een gemeenschappelijke taal te vinden. Dat is nodig, want als we weten hoe we anderen kunnen benaderen op een manier die zij verstaan en accepteren, hebben we de sleutel tot daadwerkelijke communicatie en wederzijds begrip in handen. De zeven waardensystemen van Profile Dynamics helpen jou hierbij. Herken jij jouw eigen drijfveren en die van anderen?

Stap 2. Je verdiepen in drijfveren
De Amerikaanse docent psychologie dr. Clare W. Graves onderscheidde zeven intuïtief herkenbare waardenstelsels die het denken en doen van mensen bepalen. Wij hebben elk van deze drijfveren een kleur gegeven. De drijfveren ontwikkelen zich in een spiraal die pendelt tussen individueel en meer omgevingsgericht. Elk mens heeft deze drijfveren in zich, maar mensen ontwikkelen een voorkeur voor specifieke drijfveren: zij hebben een drijfverenprofiel. Lees daar hier meer over. Als je de drijfveren van mensen leert (her)kennen, begrijp je ook beter wat zij nodig hebben en hoe je ze kunt benaderen. Dit helpt om de onderlinge communicatie te verbeteren.

Een voorbeeld.

Mensen met een voorkeur voor de rode drijfveer zijn duidelijk in hun communicatie; ze nemen besluiten, zeggen waar het op staat en gaan de confrontatie niet uit de weg. Ze hechten aan respect en verwachten sterk leiderschap met stevige communicatie. Een medewerker die een sterke voorkeur voor deze drijfveer heeft, zal een directe en duidelijke manier van communicatie juist fijn vinden. Iemand die echter een sterke voorkeur voor de groene drijfveer heeft kijkt daar anders tegenaan. Deze persoon is mensgericht en vindt harmonie belangrijk. Deze medewerker heeft bijvoorbeeld nodig dat je interesse toont en vraagt hoe het gaat.

Stap 3. Drijfveren herkennen en communicatie verbeteren

Nu je een stap verder kunt gaan, is het nodig dat je meer feeling krijgt met de zeven drijfveren en de specifieke communicatiebehoeftes. Om je hiermee te helpen hebben we een praktisch stappenplan voor je ontwikkeld. Download ‘m hier en lees over de specifieke communicatiebehoeftes per drijfveer. Wil je je verder inlezen over de drijfveren van mensen? Dan is deze whitepaper ook een aanrader.