Site pictogram Profile Dynamics

Leiderschap en hybride teams

In onze voorgaande blogs in deze serie schreven we over de bijzondere omstandigheden van de afgelopen periode en hoe het “nieuwe normaal” invloed heeft op ons en onze organisatie. In deze blog gaan we in op nieuwe teams, hybride werkvormen en dienend leiderschap en kijken we hoe onze drijfveren daarbij van invloed zijn. Een blog waarin we het geleerde van de afgelopen periode meenemen en inbedden in hoe we vanaf nu georganiseerd willen zijn om onze toekomstige, wellicht geherformuleerde, doelen te bereiken. Want ja, onder druk van de afgelopen maanden zijn we uitgedaagd om op veel praktische- en strategische organisatievraagstukken antwoorden te vinden. Inzicht in drijfveren op individueel-, team-, en leiderschapsniveau kunnen zeer behulpzaam zijn bij de noodzaak om ons en onze omgeving aan te passen aan deze nieuwe omstandigheden.

In april en mei 2020 plaatsen wij wekelijks een blog over de actuele situatie in de wereld van nu. Hierbij kijken we in het bijzonder naar drijfveren bij mensen, in teams en organisaties. Door je te verdiepen in wat er leeft onder en boven de oppervlakte in je organisatie, kun je juist in uitdagende situaties werken met de sterke punten en de kracht die van nature aanwezig is.

“Opnieuw ontwaken”

Scholen zijn en gaan weer open, bedrijven pakken (een deel van) de draad weer op, we vragen ons af hoe we 1.5 meter zullen gaan interpreteren en toepassen en we kijken reikhalzend uit naar het moment dat we weer een gezellig terrasje kunnen pakken of een avondje uit eten kunnen.
Het nieuws laat voorzichtig ruimte voor andere items dan de afgelopen maanden. En toch is er veel veranderd. Veel inzichten, maar ook steeds meer kritische vragen komen op. Hoe deden we het tot nu toe met z’n allen? Past het vliegen voor 25 euro naar je weekendje weg bestemming nog wel? En moeten we echt nog voor een meeting van 1.5 uur in de auto willen stappen? Dat “thuiswerken” is zo gek nog niet…

We zijn meer of minder flexibel (al kunnen blauw en paars dit lastiger vinden en willen zij in ieder geval duidelijkheid en structuur) en maken nieuwe afspraken over onze overlegstructuur. Bijna iedereen kan “op afstand” toch bij elkaar komen en de haperende internetverbinding behoort gelukkig steeds vaker tot het verleden. Een minderheid van organisaties houdt het kantoor tot 1 september op slot.
Wat opvalt is, is dat er in deze fase toch ook veel ad hoc besluiten worden genomen zonder naar de samenhang en impact te kijken. Ik bedoel dan besluiten qua structuur van organisaties en besluiten die gaan over de manier van samenwerken en/of “op afstand” werken. De impact kan echter enorm zijn, daar waar het gaat over “teamperformance en teambalans”.

“Dienend Leiderschap is niet voor watjes”

In onze vorige blog schreven we al over de verschillende onderdelen van leiderschap die steeds prominenter en belangrijker worden. We noemden onder andere verbinding, zingeving en dienstbaarheid binnen leiderschap. In deze tijd is het cruciaal om niet vanuit ad hoc gevoel besluiten te nemen over de manier van samenwerken omdat de helft van de collega’s thuis zit of omdat niet iedereen er tegelijk mag zijn, maar veel meer vanuit visie op teamperformance (ratio en emotie) je leiderschap in te richten.

Welk leiderschap zorgt ervoor dat jouw team maximaal excelleert? Het gaat erom situationeel in één op één situaties en met elkaar de hernieuwde balans te vinden. Teams waarbij niet standaard iedereen altijd op dezelfde plek samen aanwezig is, is een wezenlijk ander team als we naar het teamprofiel kijken. De invloed van drijfveren is op afstand is anders dan deze in fysieke aanwezigheid is. Als rood online deelneemt aan een meeting waarbij groen bijvoorbeeld wel fysiek aanwezig is zal dat een andere balans en opbrengst van het team geven dan andersom. Hoe ga je hier vanuit de gedachte van dienend leiderschap mee om? Hoe coachend ben je? Hoe duidelijk op de afspraken durf je te zijn, live en op afstand? Vanuit welke expressie drijfveren van je eigen profiel vul je je dienend leiderschap in?

Dienend leiderschap (DL) wordt weleens verward met alleen maar geven, ondersteunen, helpen en vanuit een onderdanige positie een team “leiden”. Niets is minder waar. Dienend leiderschap houdt rekening met alle individuen en hun persoonlijke profielen en met de teamopdracht. Geeft duidelijkheid waar nodig, stuurt bij met zachte maar wel duidelijke en overtuigende hand en is oprecht empathisch. DL vraagt geen podium en opereert niet vanuit een hiërarchische of machtsverhouding (klassiek rood blauw neigt hier nog wel eens naar) maar zet de teamleden in op die plaatsen en met die opdrachten die maximaal passen en faciliteert hen vervolgens met ratio en emotie. Dit vraagt een bovengemiddelde vaardigheid in omgang met teamleden intern en op afstand en het is niet alle leidinggevenden gegeven om op deze manier te “leiden”.

“Allemaal theorie”

Ja, daar lijkt bovenstaande wel op. De huidige praktijk die zich opnieuw aan het inrichten is, is soms best ingewikkeld en weerbarstig, inderdaad. Maar wellicht is juist nu ook de tijd rijp om je aan te passen aan de nieuwe omgeving qua hybride werkvormen en dus passend dienend leiderschap in te zetten.

De organisatie (gevormd door alle teamleden daarbinnen) die zich het best weet aan te passen, zal de grootste kans hebben om succesvol te zijn in de nieuwe realiteit. Met het oog op de toekomst is het raadzaam als directie of MT hier met elkaar over na te denken en het juiste toe te gaan passen. Niet te kleine stapjes maar echt out of the box naar de toekomst durven kijken. Wat hebben onze mensen van ons nodig? Hoe faciliteren we onze teams het beste? De nieuwe hybride teams, meer versnipperd en in andere verbinding met elkaar, vragen meer dan ooit om duidelijkheid qua (nieuwe) doelen (oranje) en willen weten welke stappen er gezet gaan worden (blauw) in “Het Nieuwe Normaal”. Veelal op basis van groei, autonomie (geel) en verbinding (paars groen) worden de sterkste teams gevormd.

Veel succes in de prachtige weerbarstige kansrijke realiteit…

Deze blog werd geschreven door Max Pas van Max Pas Organisatie Advies en Interim Management.

Wil je eerder verschenen berichten in deze reeks lezen? Neem dan hier een kijkje.

Verder lezen over leidinggeven op afstand? Lees onze whitepaper.

Mobiele versie afsluiten