Ik blijf zitten waar ik zit en verroer mij niet….Of toch niet?

Je ziet en hoort het dagelijks: er is een krapte op de arbeidsmarkt. Dit geldt vooral in de ict en voor technische beroepen. Volgens Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit, zijn werkgevers constant op zoek naar manieren om te voorspellen of een werknemer geld gaat opleveren of dat de persoon een kostenpost blijft. `Ze dachten altijd: als ik iemand met hoge cijfers en een diploma aanneem, is dat een garantie op succes. Maar dit bleek niet altijd zo te zijn.` Bron: Intermediair.  Waar werkgevers steeds meer naar op zoek zijn? Naar medewerkers die passen bij het DNA van de organisatie en die werken vanuit hun intrinsieke motivatie en die zich met hun eigen talenten verder willen ontwikkelen. Hoe zit dit dan bij werknemers? Wat motiveert ze? En wat speelt mee in hun keuze om bij een werkgever te blijven of verder te zoeken?

Er kunnen tal van redenen of aanleidingen zijn om te onderzoeken of dit nog wel de baan is of dat het beter is om verder te gaan bij een andere werkgever. In welke levensfase mensen zitten, wat hun privésituatie is en in hoeverre de werkgever bereid is mee te werken aan eventuele aanpassingen van de functie en werkafspraken. Als er privé bijvoorbeeld meer zorgtaken nodig zijn voor kinderen of zieke ouders. Dan kunnen mensen minder willen werken, minder reistijd willen hebben en de mogelijkheid hebben om thuis te kunnen werken. Of het is juist noodzakelijk om meer te werken of meer te verdienen door veranderingen in de thuissituatie. Bij anderen kan de wens aan verandering meer gericht zijn op het verder vormgeven van de carrière. Waar het gaat om ontplooiing. Zij willen meer uitdaging, een opleiding kunnen volgen of zelfs een hogere positie. Het is daarbij lang niet altijd zo dat mensen als zij (eenmaal) doen waar zij goed in zijn, automatisch gemotiveerd zijn. Soms hebben mensen dingen geleerd die nodig waren voor een baan en blijken ze talent te hebben, maar is dat niet datgene waar ze diep van binnen echt enthousiast van worden.

Intrinsiek gemotiveerd zijn

Wat is dan wel die terugkerende vonk, die de innerlijke motor blijft aanjagen? Die ervoor zorgt dat werknemers met enthousiasme aan het werk blijven en niet snel switchen qua baan? De unieke combinatie van drijfveren van mensen speelt een belangrijke rol hierin. Die bepaalt wat zij belangrijk vinden in hun takenpakket, in samenwerkingen en in wat voor omgeving zij zich fijn voelen. Hoe meer mensen doet wat bij ze past op deze vlakken, hoe groter de intrinsieke motivatie.

Allerlei componenten spelen hierbij mee. Ben je bijvoorbeeld geel gedreven, dan zal je vooral gericht zijn op het werken aan innovaties om jouw organisatie vooruit te helpen. Als je hierbij jouw creatieve en analytische competenties kunt inzetten en hierin vrijheid ervaart, zal dit een belangrijke bijdrage aan jouw intrinsieke motivatie leveren. Ben je meer blauw gedreven? Dan zul jij jouw energie en motivatie vooral halen uit het uitvoeren van taken waarbij orde en structuur vereist is. Een gedegen uitvoering van duidelijk beleid, dat is waar je voldoening bij ervaart. Een oranje gedreven persoon is gericht op het behalen van resultaten. Deze personen zijn gevoeliger voor het krijgen van beloningen zoals bonussen. En bij een groen gedreven persoon is dit weer anders: hier speelt samenwerking een belangrijke rol. De sfeer in hun groep en het bereiken van consensus door gelijkwaardigheid is voor hun belangrijk.

Wil je meer hierover lezen? Klik hier voor onze whitepaper!